Potvrđena optužnica
12

Sarajevo: Uhapšeni u akciji "Mak" prodavali drogu i u zgradi Doma penzionera u Nedžarićima

M. N.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv Aldina Zornića, Edina Džinića, Safeta Kurtovića, Envera Džanke, Armina Mirvića i Edine Džanko zbog krivičnog djela neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga.
Optuženi su da su od početka 2019. godine nabavljali veće količine droge heroin, kanabis i amfetamin. Drogu su preprodavali između sebe te telefonskim komunikacijama i šifrovanim porukama dogovarali i prodavali je konzumentima na području Kantona Sarajevo. Jedna od lokacija na kojoj su prodavali drogu je i, kako su je zvali, "ruševina", odnosno, devastirana zgrada Doma penzionera u Nedžarićima.

Na prijedlog Tužilaštva Kantona Sarajevo Općinski sud u Sarajevu produžio je pritvor za još dva mjeseca optuženima Aldinu Zorniću, Edinu Džiniću, Safetu Kurtoviću, Enveru Džanki i Arminu Mirviću. Pritvor može trajati do 14. decembra 2019. godine ili do druge odluke suda.

Akciju kodnog naziva Mak proveli su pripadnici Federalne uprave policije u julu ove godine. Izvršeni su pretresi na devet lokacija na području KS i pronađena je određena količina droge amfetamin, speed i kanabis, kao i određena količina oružja, novac, precizne vage i drugi predmeti. Pronađena je i određena količina akcizne robe, zbog čega je u akciju bio uključen i Sud BiH.

Za Zornićem koji se tereti da je bio dobavljač droge je bila raspisana operativna potjernica, jer je bio van granica BiH. Uhapšen je dva dana nakon provedene akcije uz asistenciju Granične policije BiH.