Droga, puške, pištolji...
2

Sarajevo: Uhapšeni diler bio naoružan kao Rambo

Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Kod 22-godišnjeg R. E. iz Peći pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) su pronašli oko tri kilograma marihuane i arsenal oružja na kojem bi mu pozavidjeli i junaci akcionih filmova.

Mladić rođen u Peći 1990. godine, nastanjen u Sarajevu, uhapšen je u ponedjeljak u 17 sati zbog sumnje da je rasturao drogu i nedozvoljeno držao oružje i eksplozivne naprave. Na konferenciji za medije, službenici MUP-a KS su javnosti pokazali zaplijenjenu drogu i raznovrsni asortiman oružja, od "pištolja olovke" do snajpera.

Pretresima kuća, koje je uhapšeni koristio na području općina Novo Sarajevo i Novi Grad, i ličnim pretresom policajci su pronašli oko tri kilograma marihuane, paketić marihuane, vagu i ambalažu za prepakivanje droge. Prema riječima Admira Vatreša, inspektora Odjela za borbu protiv zloupotrebe droga, ovo su dokazi da je droga bila namijenjena za uličnu prodaju.

Osim droge, kod R. E. je pronađeno osam pištolja, dva ručno pravljena "pištolja olovke" za malokalibarsku municiju, 249 metaka raznog kalibra, puška sa snajperom, Kalašnjikov u dijelovima, cijev sa zatvaračem od puške M48, okvir od "Hecklera", četiri prigušivača, tri mobilna telefona, tri elzet ključa i alat Gerber s tragovima droge. Prema riječima inspektora Vatreša, dio arsenala, odnosno puške, nije moguće legalno nabaviti.

Glasnogovornik MUP-a KS Irfan Nefić je rekao da je ovo posljedica upornog i kontinuiranog rada i saradnje s drugim policijskim agencijama i značajan rezultat na sprečavanju narušavanja sigurnosti u KS.

Pronađeno oružje bit će vještačeno kako bi bilo utvrđeno da li je korišteno u drugim krivičnim djelima.

Načelnik Sektora kriminalističke policije Džafer Hrvat je rekao da je riječ o osobama koje su dio organizovane grupe, koja se bavi različitim oblicima uličnog kriminala, i da je i ranije bilo hapšenja članova ove grupe.

U prvih pet mjeseci ove godine pripadnici MUP-a KS su zaplijenili oko 41 kilogram marihuane, 1,7 kilograma heroina i 500 grama amfetamina. Droga je bila namijenjena za prodaju u KS i drugim kantonima.