Akcija SIPA-a
35

Sarajevo: U toku pretresi na 11 lokacija zbog pokušaja ubistva Mateja Živkovića

S. Š.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Pripadnici Državne agencija za istragu i zaštitu (SIPA) ovog jutra provode operativnu akciju "Kapital" na 11 lokacija na području Kantona Sarajevo, a zbog krivičnih djela "Ubistvo" i "Pokušaj ubistva" iz februara i marta 2022. godine, potvrđeno je za Klix.ba.
Kako je za Klix.ba potvrdila Jelena Miovčić, glasnogovornica SIPA-e, pretresi se vrše na ukupno 11 lokacija, a po nalogu i naredbi Kantonalnog suda Sarajevo odnosno Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Riječ je operativnoj akciji koja se vrši u cilju rasvjetljavanja krivičnog djela Ubistvo, a vezi sa krivičnim djelom Pokušaj ubistva koje se dogodilo 15.02.2022. godine i 16.03.2022. godine u Sarajevu, na štetu Mateja Živkovića, zamjenika predsjednika Komisije za vrijednosne papire Federacije BiH.

U toku dana službenici SIPA-e će ispitati osumnjičenog Jasmina Hasića. Takođe, planira se i saslušanje više osoba u svojstvu svjedoka.

"Tom prilikom, Živković je ranjen sa više metaka. U toku su operativne aktivnosti na 11 lokacija na području Kantona Sarajevo. U toku dana će u prostorije SIPA-e biti dovedena lica koja će biti saslušana u svojstvu svjedoka kao i jedno osumnjičeno lice", kazala nam je Miovčić.

U toku rada po navedenom predmetu policijski službenici SIPA-e ostvarili su saradnju sa OSA-om, Centrom za forenzička ispitivanja, vještačenja i istraživanja FUP-a, JZU Zavod za sudsku medicinu i Kriminalističko tehničkim centrom MUP-a Republike Srpske, MUP-a RS-a - PU Istočno Sarajevo i MUP-a Kantona Sarajevo.

Pretresi se vrše i u saradnji sa Federalnom upravom policije i i Ministarstvom unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.