Crna hronika
0

Sarajevo: U šest mjeseci u saobraćajnim nesrećama poginulo 10, povrijeđeno 250 osoba

FENA
Policijski službenici u Kantonu Sarajevo od 1. januara kontrolirali su 143.115 vozila, vozača i svi učesnici, u zavisnosti od svog ponašanja, podložni su kontrolama, a policijski službenici kontrolu vozila vrše isključivo zbog sigurnosti učesnika u saobraćaju i građana.

U prvih šest mjeseci ove godine na području KS-a evidentirano je 4.976 saobraćajnih nesreća, što je za 157 ili 3,2 posto više nego u istom periodu prošle godine. U ovom periodu evidentirano je 440 nesreća s nastradalim osobama, a 4.536 s materijalnom štetom.

Zaključno s julom u KS-u je u saobraćajnim nesrećama poginulo deset, a povrijeđeno 250 osoba.

Ove podatke je za Agenciju FENA saopćio glasnogovornik MUPKS-a Irfan Nefić komentirajući prošlosedmično saopćenje Stranke dijaspore BiH gdje su naveli da policija u BiH zaustavlja samo vozila sa stranim registracijskim oznakama.

Nefić navodi da su kontrole povećane zbog toga što je na svim ljestvicama zabilježen rast i kad je u pitanju broj nesreća i broj teških povreda.

"S tim u vezi naši službenici poduzimaju i preventivne i represivne mjere, a sve zbog sigurnosti saobraćaja", kazao je Nefić te dodao da službenici ne bilježe da li je vozilo sa stranim ili bh. registracijama, a da sve tretiraju isto i s istim ciljem, a to je sigurnost učesnika u saobraćaju i građana.

Najčešći uzroci saobraćajnih nesreća su neprilagođena brzina uvjetima na putu, vožnja pod djejstvom alkohola te umor i neispavanost.

"Osuđujemo diskriminatorski postupak kojim se samo kontrolišu učesnici u saobraćaju sa stranom registracionom tablicom. Ovakvim nerazumnim postupcima se ova napaćena zemlja još više dijeli i stvara kod tog dijela građana animozitet prema sopstvenoj zemlji koja bez pomoći dijaspore sigurno ne bi preživjela", navela je Stranka dijaspore BiH u prošlosedmičnom saopćenju.