Inspektori na terenu
15

Sarajevo: U kući na Alifakovcu ilegalno boravili Turci i Indijci, jedna osoba protjerana iz BiH

S. Š.
Akcija na Alifakovcu (Izvor: Služba za poslove sa strancima)
Akcija na Alifakovcu (Izvor: Služba za poslove sa strancima)
Inspektori Službe za poslove sa strancima danas su na Alifakovcu u Sarajevu izvršili su kontrolu i pregled stambenog objekta u privatnom vlasništvu, u kojem je nezakonito boravio određen broj stranih državljana.

Također, u objektu je pronađen veći broj putnih isprava koje su izdali organi strane Republike Turske i Indije koji će u skladu sa zakonskim procedurama biti vraćeni nadležnim ambasadama.    "Prema stranim državljanima koji su zatečeni u navedenom objektu, preduzete su zakonom predviđene mjere, a za jednu osobz porijeklom iz Afganistana, inicijala T.S.M. koji ima boravišnu dozvolu u jednoj od zemalja Evropske unije, zbog kršenja propisa iz oblasti Zakona o strancima, izrečena je mjera protjerivanja sa teritorije Bosne i Hercegovine i određena je mjera stavljanja pod nadzor u Imigracioni centar u Istočnom Sarajevu", navodi se u zvaničnom saopćenju Službe za poslove sa strancima.     Objekat koji je bio korišten za ilegalni smještaj stranih državljana je privremeno zatvoren, a prema vlasniku će u narednom periodu biti preduzete zakonom propisane mjere.   

Služba za poslove sa strancima će i u narednom periodu nastaviti sa pojačanim sprovođenjem aktivnosti iz svoje nadležnostiIn te poziva građane da prijavljuju sve sumnjive i nezakonite aktivnosti koji se tiču stranih državljana na području Bosne i Hercegovine.