Teške tjelesne povrede
102

Sarajevo: Senad Kobilić sa sinom teško pretukao muškarca

Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Izvođenje Senada Kobilića iz MUP-a KS (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Senad Kobilić je zajedno sa sinom Harisom teško pretukao Anselma Čanka u kafiću Amigo, u sarajevskoj ulici Paromlinska.

Čanak se u četvrtak oko 20:50 sati pojavio u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo zbog povreda zadobijenih u tuči. Dežurni dispečer Hitne pomoći slučaj je prijavio službenicima Druge policijske uprave.

Nakon provjera, policajci su utvrdili da se radi o Č. A., rođenom 1976. godine u Minhenu, s prebivalištem u Sarajevu. On je policajcima rekao da je sinoć oko 20:40 sati u UO Amigo, u Paromlinskoj ulici, fizički napadnut i pretučen.

Radeći na slučaju, pripadnici Sektora kriminalističke policije su jutros, oko dva sata poslije ponoći, pronašli i uhapsili Senada Kobilića, rođenog 1964. godine, i njegovog sina Harisa, rođenog 1989. godine, zbog postojanja sumnje da su počinili krivično djelo nanošenja teških tjelesnih povreda opasnih po život.

Obojica su danas predati u nadležnost Tužilaštvu Kantona Sarajevo.

Senadu Kobiliću ovo nije prvi put da se nađe na stranicama crne hronike. On je u decembru prošle godine oslobođen optužbe da je zajedno s Klausom Mekićem, Nedimom Čehajom i Mirzom Hatićem reketario i oteo Rajka Bogdanovića.

U augustu 2010. godine oštećen mu je automobil ispred porodične kuće u Pofalićima. Nepoznati počinioci bacili su kašikaru i oštetili Kobilićev BMW.

U Sudu BiH Kobilić je 2006. godine pravosnažno osuđen na uslovnu kaznu zbog pokušaja prevare Petra Ćorluke, vlasnika firme "Prodex" iz Gruda, kome se predstavio kao službenik Interpola te nudio pomoć u vezi sa nepostojećom istragom Interpola protiv njegovog preduzeća. U ovom predmetu bio je optužen zajedno s Asimom Fazlićem, zamjenikom direktora Interpola BiH, koji je oslobođen optužbi.

Prije dvije godine Kobilić je bio uhapšen zbog sumnje da je povezan s krađom 37 kilograma platine iz sefa preduzeća hemijske industrije "Azot" kod Goražda iz 2006. godine, ali je pušten zbog nedostatka dokaza.

Sarajevski Općinski sud je Kobilića početkom aprila 2005. godine osudio na šest mjeseci zatvora zbog nedozvoljenog posjedovanja oružja, a tada je oslobođen za umiješanost u eksploziju koja se desila 30. decembra 2003. godine u stanu u sarajevskom naselju Hrasno, kao i da je bio član grupe koja je dogovorila nabavljanje eksplozivnog materijala i mehanizma za aktiviranje. Zanimljivo je to i da je tada za ista djela, osim Kobilića, krivnje oslobođen i Zijad Turković