{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sarajevo: Položeno cvijeće ispred kuće u kojoj su za ručkom poginule četiri osobe

A
1.6.2013. u 12:27
27
Sarajevo: Položeno cvijeće ispred kuće u kojoj su za ručkom poginule četiri osobe
27
Porodica, prijatelji, rodbina, članovi Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992. -1995. godina, položili su cvijeće na spomen-obilježju stradalim građanima Sarajeva.
Na 21. godišnjicu stradanja četiri građanke Sarajeva, Amele i Rabije Fočo, te Zlate i Medihe Kurtović, rodbina i prijatelji okupili su se ispred porodične kuće Fočo kako bi proučili Fatihu i položili cvijeće ispod spomen-ploče poginulim Sarajkama.

Otac i suprug poginulih Amele i Rabije Muhamed Fočo rekao je za agenciju Anadolija da je tog kobnog dana, 1. juna 1992. godine, poginula njegova 13-godišnja kćerka, supruga, ranjen je njegov sin, kao i on sam.

"Ovo što se desilo ne bih poželio ni najvećem dušmaninu. Izgubiti dijete i suprugu i da za ručkom nastrada cijela porodica, to je neopisivo. Hvala svima zbog obilježavanja godišnjice stradanja. Jer, ovim gestom, dolaskom i obilaskom mjesta gdje su stradale, vi koliko-toliko ublažavate bol i tugu", rekao je Fočo.

Predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992. -1995. godina Fikret Grabovica istakao je danas da se oni iz Udruženja svake godine, na godišnjicu ovog strašnog zločina, okupe na ovom mjestu.

"Tog dana 1992. godine, za vrijeme porodičnog ručka, zločinci su ispalili dvije granate u ovaj objekt i tom prilikom ubili dvije sestre i njihove kćerke, djevojčicu Amelu koja je imala 13 godina i malu Zlatu koja je imala nepune tri godine. To je, zapravo, potvrda i jedan od mnogobrojnih dokaza da su zločinci tokom agresije nastojali ubiti što više nedužnih i da na taj način ubiju ovaj grad“, pojasnio je Grabovica.

On je dodao da boli saznanje što niko nikada nije odgovarao za ovaj i mnoge druge zločine.

"Kao i sa mnogih drugih mjesta, ovo treba ujedno da bude i poruka pravosudnim organima da konačno procesuiraju i kazne one koji su činili ovakva djela i zločine“, istakao je Grabovica.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: