Vjerovatno teška 500 kg
255

Sarajevo: Iza RTV Doma pronađena još jedna aviobomba

D. B.
Foto: FUCZ
Foto: FUCZ
Nakon što je u četvrtak iza RTV Doma u Sarajevu pronađena i uklonjena ogromna aviobomba, jutros je na istoj lokaciji uočena još jedna.
Kako je za portal Klix.ba potvrdio direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak, radi se o veoma sličnoj bombi koja je pronađena prije dva dana.

"Nevjerovatno je, ali smo na istoj lokaciji pronašli bombu otprilike iste veličine, samo je još uvijek u zemlji pa ne možemo tačno utvrditi. Morat ćemo je ručno otkopavati, a naš tim ima i mašine. Vidjet ćemo o kojoj bombi je riječ, ali po onim gabaritima se radi o bombi od 500 kg i 1.000 libri, samo je razlika u upaljačima. Takve bombe imaju tri ili četiri vrste upaljača, pa su tako stepen opasnosti i procedure koje poduzimamo drugačiji. Rješavat ćemo stvari jednu po jednu, a u konačnici slijedi uklanjanje", izjavio je Solak.

Podsjetimo, prva bomba je uklonjena veoma brzo i bez problema, a pronađena je sasvim slučajno na lokaciji izgradnje tržnog centra iz RTV Doma u Sarajevu. Predstavljala je opasnost za 15 do 20 hiljada ljudi.