Zbog ubistva Bajre Frašte
0

Sabini Ćosić 16,5, a Damiru Dediću 8,5 godina zatvora

Piše: A. Kovač
Sudsko vijeće sarajevskog Kantonalnog suda kojim je predsjedavala sutkinja Dalida Burzić izreklo je danas nepravomoćne presude Sabini Ćosić (25) i njenom nevjenčanom suprugu Damiru Dediću (30), optuženima za ubistvo porotnika i policajca Bajre Frašte.

Ćosićeva je osuđena na 16 godina i šest mjeseci zatvora, a Damir Dedić na osam godina i šest mjeseci zatvora.

Obrazlažući presudu sutkinja Burzić je kazala da je Tužilaštvo u potpunosti dokazalo navode iz optužnice, te da je Vijeće prilikom izricanja presude u obzir uzelo otežavajuće i olakšavajuće okolnosti.

“Oboje optuženih su ranije osuđivani što je otežavajuća okolnost za njih, dok je olakšavajaća okolnost za Ćosićevu to što je majka maloljetnog djeteta, a za Dedića jer se korektno ponašao nakon izvršenja krivičnog djela”, kazala je Burzićeva obrazlažući presudu.

Naime, tokom završnih riječi i tužilac Sead Kreštalica zatražio je da se Dediću izrekne blaža kazna jer je istražiteljima pomogao da se pronađe pištolj kojim je ubijen Frašto.

Prema optužnici Ćosićeva i Dedić su se dogovorili da ubiju Fraštu kako bi uzeli njegov novac. Ćosićeva je 2. februara 2007. godine pozvala Fraštu da dođe u njen stan koji se nalazi u ulici Džamijska broj 2 u sarajevskom naselju Hrasno.

Frašto je došao, međutim, kada je nakon izvjesnog vremena krenuo niz stepenice, u namjeri da napusti zgradu, dok je bio leđima okrenut Ćosićeva je pucala u njega iz pištolja nanijevši mu povrede u predjelu glave od kojih je Frašto na licu mjesta podlegao.

Dedić je Ćosićevoj pomogao da tijelo spusti u prizemlje haustora, nakon čega su od ubijenog uzeli jaknu i torbu u kojoj je bilo 2.400 KM, te se taksijem odvezli do hotela "Green" na Ilidži.