Sumnja se na korupciju
23

Rukovodioci odjela za urbanizam u Mostaru optuženi za izdavanje nelegalnih dozvola za građenje

G. Š.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Kantonalno tužilaštvo HNK podiglo je optužnicu protiv državnih službenika Zdravka Čuljka (67) i Sanje Voloder (60) iz Mostara zbog zlouporabe položaja i ovlasti u Gradskoj upravi Grada Mostara na visokim pozicijama odjela za urbanizam i građenje.

Optužnicom, koju je u cijelosti potvrdio Kantonalni sud u Mostaru, terete se za visoku korupciju, Zdravko Čuljak postupajući u svojstvu službene osobe šef Službe za građevinske propise, Odjela za urbanizam i građenje Grada Mostara i Sanja Voloder u svojstvu službene osobe voditelj postupka u Službi za građevinske propise Grada Mostara - stručni savjetnik za građevinske propise u Službi za građevinske propise Odjela za urbanizam i građenje Gradske uprave Mostar - pravne struke.

Oni se terete da su kao supočinitelji i po prethodnom dogovoru u vremenskom periodu u 2017. i 2018. godine, u okviru svojih ovlasti postupili suprotno interesu službe.

Kako se navodi u optužnici, oni postupajući po prethodno zaprimljenom Zahtjevu za izdavanje rješenja o urbanističkoj suglasnosti i Rješenja o građenju poduzeća "Joks" d.o.o. Mostar, nisu primijenili odredbe Zakona o prostornom uređenju Hercegovačko-neretvanskog kantona, te su protivno odredbama Zakona o građenju HNK bez valjane urbanističke suglasnosti, donijeli Rješenje o građenju od 17.07.2018 godine.

Sanja Voloder, je kako se navodi, vodeći upravni postupak, sačinila Rješenje koje je Zdravko Čuljak parafirao kao ispravno i zakonito, te potvrdio, koje Rješenje daje pravo građenja investitoru poduzeća "Joks" d.o.o. Mostar, a isto je u suprotnosti sa Regulacijskim planom, te izmjenama i dopunama Regulacijskog plana "Bijeli Brijeg I Faza III".

Suprotno navedenim zakonskim odredbama, bez supotpisa i znanja načelnice Odjela za urbanizam i građenje Grada Mostara, izradili su upravne akte i to: Rješenje urbanističke saglasnost od 25.10.2017. godine na temelju kojeg je sačinjeno i Rješenje o građenju od 17.07.2018. godine.

"Potom su ove akte dostavili na potpisivanje tadašnjem gradonačelniku Grada Mostara, posljedicom čega je poduzeću "Joks" d.o.o. Mostar pribavljena imovinska korist u iznosu od 548.484,94 KM, koliko iznosi ukupna korist investitora na novoizgrađenom objektu i šteta stanarima susjednih zgrada, kao i povrede prava stanara susjednih zgrada, kojima su narušeni uslovi stanovanja u odnosu na postojeći i važeći Regulacijski plan "Bijeli brijeg I Faza III", navodi se u obrazloženju optužnice.

Tužilaštvo HNK će kako ističe, navode optužnice dokazivati ispitivanjem određenog broja svjedoka i vještaka, te prilaganjem većeg broja materijalnih dokaza.