Crna hronika
0

Rukovodioci Bijeljinske porezne uprave izdavali lažna uvjerenja

FENA
Centar javne bezbjednosti Bijeljina podnio je izvještaj Okružnom tužilaštvu protiv D.V. (1958.), bivšeg pomoćnika direktora Porezne uprave RS-a, Područni centar Bijeljina i C.A. (1949.), bivšeg načelnika Odjeljenja za kontrolu i naplatu u tom područnom centru, zbog osnova sumnje da su počinili krivično djelo zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja.

Navedene osobe su tokom 2003. i 2005. godine, naložili i izradili uvjerenja poreznim obveznicima s područja Područnog centra Bijeljina (DOO „Milić komerc“, ZDP „Elektro Bijeljina“, ZDP „RiTE“ Ugljevik, AD „Alvako“, „Tereks inžinjering“...), u kojima je navedeno da su izmirili dospjele porezne obaveze, iako je prema karticama poreznih obveznika utvrđeno suprotno, odnosno da te obaveze nisu izmirili, saopćio je MUP RS-a.

Također su potpisivali i pečatom ovjeravali lažna uvjerenja koja su potvrđivala da je određen broj poreznih obveznika registrovan kod Porezne uprave Područni centar Bijeljina, koja su potom ti obveznici zloupotrebljavali prilikom učešća na tenderima za nabavku robe, traženje kredita i drugih mogućnosti.