Nakon upaljenja metana u rudniku
0

Rudnik Kakanj: Povrijeđena tri rudara

Piše: E. B.
Foto: ZEDA
Foto: ZEDA
U Rudniku mrkog uglja Kakanj, danas u 12:40 sati, prilikom premještanja trafo stanice u jamskim prostorijama rudnika došlo je do upaljenja metana i tom prilikom su tri rudara Muris Trako, Ekrem Bliznović i Ekrem Čišija zadobili lakše tjelesne povrede.
Pogon Haljinići (Foto: ZEDA)
Pogon Haljinići (Foto: ZEDA)
Smjenski nadzornik Muris Trako zadobio je teže povrede u vidu opekotina po rukama i licu i zadržan je na liječenju u Kantonalnoj bolnici Zenica. Ostala dva povrijeđena lica vođa montažne grupe Ekrem Bliznović i dežurni električar Ekrem Čišija nakon ukazane pomoći u zeničkoj bolnici su pušteni na kućno liječenje. Nakon zapaljenja metana povrijeđeni rudari su odmah se povukli do trake za izvoz i pješice napustili jamske prostorije, nakon čega su prebačeni na liječnički pregled.

Do ove tehnološke nezgode došlo je na križanju "Radilišta 310" i "311" i Jami Seoci haljinićkog pogona. U jami nije obavljana redovna proizvodnja, nego su se vršili određeni pripremni radovi.

Ulaz u jamu Haljinići (Foto: ZEDA)
Ulaz u jamu Haljinići (Foto: ZEDA)
Prilikom upaljenja metana nije došlo do oštećenja jamskih prostorija i postrojenja, a u Jami Seoci nalazi se federalni rudarski inspektor Abdulah Čobo sa saradnicima, koji utvrđuju kako je došlo do nastanka zapaljive smješe, i šta je bio uzrok i njenog zapaljenja.