Iz Sarajeva dolazi 8 svjedoka
0

Rekonstrukcija ubistva Vedrana Puljića danas u Širokom Brijegu

Piše: A. Kovač
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
U Širokom Brijegu danas će biti urađena rekonstrukcija ubistva Vedrana Puljića, koji je ubijen 4. oktobra prošle godine u neredima u Širokom Brijegu, uoči utakmice između NK Široki Brijeg i FK Sarajevo. Ovu informaciju za Sarajevo-x.com potvrdila je Vesna Ćavar, tužiteljica Tužilaštva Zapadnohercegovačkog kantona.

"Rekonstrukcija će se raditi na širem području Širokog Brijega, a osim policije, vještaka balističara i obdukcioniste, bit će prisutno oko 50 osoba, što svjedoka, što sudionika ovog događaja. Osobe su iz Širokog Brijega i iz Sarajeva", kazala je tužiteljica Ćavar, naglašavajući da će rekonstrukcija biti provedena uz jake mjere obezbjeđenja.

Ona je dodala da je rekonstrukcija još jedan od načina da se utvrdi šta se doista događalo taj dan.

"Na početku je za ubistvo Puljića glavni osumnjičeni bio Oliver Knezović, međutim, istraga je proširena pa nije isključena ni odgovornost policajca Dragana Vujevića. Rekonstrukcijom će se, osim ubistva Vedrana Puljića, utvrđivati i kako je došlo do ranjavanja još nekoliko navijača", kazala je Ćavar, napominjući da Tužilaštvo o neredima u Širokom Brijegu vodi 12 odvojenih predmeta u kojima je osumnjičeno 19 osoba.

Prema njenim riječima, kada je u pitanju optužnica, ona je mogla davno biti podignuta.

"Međutim, da smo podigli optužnicu bez dovoljno dokaza, ne bismo ništa uradili. Zato i radimo rekonstrukciju, a uradit ćemo i sve ostalo što bude potrebno kako bismo imali jake dokaze", kazala je Ćavar.

Iz Sarajeva za Široki Brijeg krenulo je osam osoba. Jedan od navijača, koji nije želio da mu otkrivamo identitet, govorio je za naš portal.

"Od osam osoba koliko nas je već krenulo iz Sarajeva i koje će prisustvovati rekonstrukciji pet ih je bilo ranjeno, a tri su svjedoka. Njihovi iskazi su bili relevantni, odnosno oni su nakon nereda identifikovali osobe koje su pucale tog dana i pozicije gdje su se nalazili u momentu pucnjave. U Mostaru će nas čekati pripadnici MUP-a HNK, koji će nas dopratiti do Zapadnohercegovačkog kantona, gdje će nas preuzeti pripadnici MUP-a ZHK", kazao je navijač.

Prema njegovim riječima razmišljali su da li da uopšte idu u Široki Brijeg.

"Teško je ponovo doživjeti sve to. Jedan od navijača je tek prije mjesec dana izašao iz bolnice i jedva su mu spasili život, a sada opet sve to opet mora proživljavati, pogotovo što nas čuva policija koja je ustvari pucala na nas. Ipak, želimo da osobe koje su pucale i koje su ubile našeg Vedrana budu procesuirane i adekvatno kažnjene. To je najmanje što možemo uraditi za njega", kazao je u izjavi za Sarajevo-x.com navijač FK Sarajevo.

Podsjećamo, Oliver Knezović, bivši pripadnik Tutine kažnjeničke bojne, i Dragan Vujović, policajac iz Ljubuškog, su osumnjičeni za ubistvo Vedrana Puljića i za ranjavanje drugih navijača. Knezović je, nakon što je uhapšen, uspio pobjeći sudskoj policiji i trenutno se nalazi u Zagrebu. Zbog Knezovićevog bijega suspendovano je osam sudskih policajaca koji su te noći radili.

Prema izjavama koje je tužiteljica Ćavar ranije davala medijima, u slučaju da se Knezović ne odazove na suđenje ili ne bude izručen BiH, bh. pravosudni organi će predmet ustupiti hrvatskom pravosuđu i postupak protiv njega će se voditi u Hrvatskoj.