MUP TK
0

Referent nezakonito izdavao dozvole za nošenje oružja

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Zbog postojanja osnovane sumnje da je vršeno nezakonito izdavanje dozvola za nošenje oružja osobama iz krim-miljea, u MUP-u Tuzlanskog kantona se vodi istraga protiv referenta za oružje pri Policijskoj upravi Tuzla Adila Ikanovića, a o svemu je usmeno obaviješteno i Tužilaštvo TK, potvrđeno je Tuzlansko info portalu (TIP-u).

Postoji sumnja da je više desetina osoba dobilo dozvolu za nošenje oružja na osnovu lažne dokumentacije, među kojima su i osobe iz krim-miljea.

Glasnogovornik MUP-a TK Izudin Šarić nam je kazao da su u toku predistražne radnje i da ne mogu izlaziti u javnost s pojedinostima dok se proces ne okonča, te da je o svemu obaviješteno Tužilaštvo TK.

"Usmeno smo obaviješteni o mogućim nezakonitim radnjama jednog službenika u MUP-u TK, koje se mogu dovesti u vezu s mogućom zloupotrebom položaja i ovlaštenja i krivotvorenja isprava. Mi smo samo usmeno obaviješteni i još uvijek nismo dobili nikakav pisani dokument", izjavio je za TIP glasnogovornik Tužilaštva TK Admir Arnautović.

PU Tuzla jedina je u Tuzlanskom kantonu koja nema formiranu komisiju za odobravanje tih dozvola, tako da nezakonito izdate dozvole nikada nisu ni prošle provjeru komisije koja bi zapravo trebala biti posljednji kontrolni organ.

U nedavnom intervjuu za TIP ministar MUP-a TK Amir Husić je, između ostalog, kazao da u borbu protiv kriminala i korupcije prije svega treba krenuti iz vlastitih redova pa tek onda efikasno sprovoditi zakon izvan ove institucije.

"Treba prvo počistiti ispred svoga praga", izjavio je tom prilikom Husić.