Nakon objave teksta
1

Reakcija advokata Sabihe Husić: Neka pravosudne institucije ispitaju sumnju

E. M.
Advokati Maida Galijatović i Nerma Bavčić koje zastupaju Sabihu Husić, direktoricu Medice Zenica, o čemu je Klix.ba danas pisao, obratile su se reakcijom na objavljeni tekst kojom pozivaju medije da pravosudne institucije ispitaju svaku sumnju.

"U svom radu i životu naši klijenti se zalažu za primjenu zakona i izgradnju pravne države, kao i za poštivanje svih ljudskih prava, od kojih je jedno od osnovnih, pravo na pretpostavku nevinosti. Pozivamo naslovljene medije da objave ovu našu reakciju kojom pozivamo medije da prepuste pravosudnim institucijama da na zakonit način ispitaju svaku sumnju u povredu zakona, ali i da prate rad pravosudnih institucija u zajedničkom cilju, uspostavi vladavine prava", stoji u reakciji Galijatović i Bavčić.

Nadalje navode da su u izvještavanju o pokrenutoj istrazi u Tužilaštvu ZDK prepoznali "malicioznost što nije i ne bi smjela biti svrha objektivnog javnog izvještavanja."

"U objavljenom članku namećete javnosti svoj stav da su izvršena krivična djela, iako je predmet u fazi istrage. Niti je podignuta optužnica niti je proveden sudski postupak niti su izvršena krivična djela", navodi se.

Dalje ističu da vjeruju u pravdu i pravosudni sistem države koji promoviše pravo svakog čovjeka na fer i pravičan postupak, kao i u etiku novinarskog poziva koja podrazumijeva dužnost novinara da poštuje etiku javne riječi i kulturu dijaloga, uvažavajući dostojanstvo i integritet osobe o kojoj polemizira, građanska prava i slobode, nastojeći ostati nepristran.

Podsjetimo, Klix.ba je danas objavio članak o pokrenutoj istrazi Tužilaštva ZDK nad direktoricom Sabihom Husić i još četiri osobe zbog osnovanje sumnje na određena krivična djela.

Niti u jednom dijelu teksta objavljenog na portalu Klix.ba nije iznesena tvrdnja da je direktorica Husić počinila određeno krivično djelo, već da se prema saznanjima lokalnog portala Zenicablog, tereti za određene radnje te prema informacija Kantonalnog tužilaštva ZDK da je istraga pokrenuta zbog osnovanje sumnje da je počinila određena krivična djela.

Također, Klix.ba je i ranije pratio aktivnosti Medica Zenica te poslovne rezultate i uspjehe direktorice Sabihe Husić s ciljem promocije rada udruženja, podizanja svijesti građana s ciljem sprječavanja nasilja nad ženama, ali i borbi za prava žena žrtava ratnog i mirnodopskog nasilja.