Uhapšene tri osobe
102

Razbijena kriminalna grupa na Ilidži: Terete se za pokušaj ubistva, evo šta je sve pronađeno

Klix.ba
Iz MUP-a KS su saopćili da su, poduzimajući mjere i radnje na rasvjetljavanju izvršenih krivičnih djela ubistvo, pokušaj ubistva i izazivanje opće opasnosti, izvršenih 11. juna oko 2:30 sati u ulici Izeta Musića na Ilidži na štetu E.H. došli do određenih saznanja.

Kako su rekli iz MUP-a KS, došli su do saznanja da bi se u vezu sa izvršenjem predmetnih krivičnih djela mogle dovesti osobe V. R., E. Č. i N. M., svi nastanjeni na području Općine Ilidža.

"Također, daljim kriminalističko-istražnim i operativnim radom, policijski službenici su došli do saznanja da se navedena lica, pored navedenih, mogu dovesti u vezu sa izvršenjem više krivičnih djela iz člana 323. Krivičnog zakona FBIH (Izazivanje opće opasnosti), izvršenih u proteklom vremenskom periodu na području Općine Ilidža, te da isti posjeduju i neovlašteno drže veće količine oružja, eksplozivnih naprava i narkotičkih sredstava", kazali su iz MUP-a KS.

Dodali su da, u cilju dokumentovanja i rasvjetljavanja predmetnih krivičnih djela, uz saglasnost dežurnog tužioca Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, od strane dežurnog sudije Kantonalnog suda u Sarajevu, policijskim službenicima Sektora kriminalističke policije, Odjeljenja za krvne seksualne delikte i ratne zločine Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo, izdata je naredba za pretresanje više objekata koja koriste gore navedena lica.

"Tom prilikom su policijski službenici pronašli i oduzeli sljedeće: tri pištolja, jednu ručna bombu, dvije radiostanice, više okvira za oružje, više boca sa sadržajem NN materije, četiri eksplozivne naprave-bombe, tromblonska trenutna mina, improvizovana eksplozivna naprava, jedan pištolj sa prigušivačem, 1390 komada municije raznog kalibra, osam okvira za automatsku pušku, jedan improvizovani pištolj olovka, dvije automatske puške", navode iz MUP-a KS.

Nakon završenih pretresa, dodaju, istog dana u službenim prostorijama MUP-a KS lišeno je slobode više lica.

"V. R. (1995.godište), zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivična djela, ubistvo, pokušaj ubistva, izazivanje opće opasnosti, posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga. Također, lišen je slobode E. Č., (2002. godište) zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivična djela ubistvo, pokušaj ubistva, izazivanje opće opasnosti. Uhapšen je i N. M., (1996 godište) zbog postojanja sumnje da je počini krivično djelo nedozvoljeno držanja oružja i eksplozivnih materija", daodaju iz MUP-a KS.

Uhapšeni su, kako je naglašeno, u prisustvu tužiteljice Kantonalnog tužilaštva ispitani u svojstvu osumnjičenih na okolnosti činjenja navedenih krivičnih djela, nakon čega su smješteni u prostorije za zadržavanje lica lišenih slobode MUP-a Kantona Sarajevo, nad kojim će se narednog dana nastaviti dalja kriminalistička obrada.

"Policijski službenici Uprave policije MUP-a KS pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo nastavljaju poduzimati dalje aktivnosti u cilju dokumentovanja izvršenih krivičnih djela", zaključuju iz MUP-a KS.