Slučaj iz 2018. godine
161

Rastoder i Ćatić zbog iznude više od 100.000 KM osuđeni na dvije godine i tri mjeseca zatvora

S. Š.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Općinski sud u Sarajevu u ponovljenom postupku pravosnažno je osudio Enisa Rastodera i Armina Ćatića zbog krivičnog djela iznuda i osudio ih na kaznu zatvora od dvije godine i tri mjeseca.

Presudu je potvrdio Kantonalni sud u Sarajevu čime je ovaj postupak, koji je započet u 2018. godini pravosnažno okončan.

Rastoder i Ćatić se terete da su u junu 2018. godine izvršili razbojništvo na štetu vlasnika jedne privatne firme iz Sarajeva, a nakon čega su od njega iznudili i blizu 100.000 KM. Također, planirali su ponovnu iznudu od iste osobe i to novčanog iznosa od 120.000 KM.

Ćatić i Rastoder su se dogovorili da od A. H., vlasnika firme, iznude novac. Dogovorili su da Rastoder 21. juna 2018. godine uđe u stan oštećenog. Rastodera se tereti da je sa crnom maskom na glavi, uz upotrebu pištolja, napao oštećenog tako što ga je prvo udario vratima od ostave, a potom mu prislonio pištolj na čelo, te zaprijetio i zatražio od njega da mu da sav novac koji ima. Potom je rekao da u roku od 15 dana sakupi 50.000 eura, jer mu toliko vrijedi život. A. H. mu je iz straha za život dao 200-300 KM koje je imao kod sebe.

Potom je Rastoder zvao oštećenog na posao, u trenutku kad je tu bio Ćatić, zahtijevajući da razgovara s "bilderom" Ćatićem koji je u tom trenu bio pored prozora. Nakon toga je Ćatić prenio Rastoderove upute da mu A. H. donese 50.000 eura iza jednog ugostiteljskog objekta u Sarajevu.

Kad je 24. septembra Rastoder tražio novu sumu novca, Ćatić je insistirao da u vozilo uđe i A. H., ali je ovaj to odbio, tako da nije došlo do druge primopredaje.

Općinski sud u Sarajevu osudio je tada Enisa Rastodera i Armina Ćatića na po četiri godine i šest mjeseci zatvora zbog krivičnog djela iznude, a nakon žalbi branilaca optuženih sada im je ta kazna smanjena.