{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Rajko Milovanović projektilom iz zolje pogodio pogrešnu kuću

8.11.2012. u 13:58
0
19
Rajko Milovanović projektilom iz zolje pogodio pogrešnu kuću
0
Rajko Milovanović projektilom iz zolje pogodio pogrešnu kuću
Tužilac Oleg Čavka danas je u Sudu BiH pročitao iskaz iz istrage koji je u SIPA-i dao Anes Kurbegović iz Prijepolja, za čiji pokušaj ubistva je optužena zločinačka organizacija sa Zijadom Turkovićem na čelu.
U optužnici je navedeno da je ubijeni član zločinačke organizacije Rajko Milovanović, prema Turkovićevom nalogu, 1. maja 2009. godine ispalio zolju na kuću u Ulici Lukavička cesta u kojoj je, navodno, boravio Kurbegović. Međutim, ispaljeni projektil je promašio taj objekt i pogodio kuću Enise Berbo.

Na današnjem ročištu je bilo planirano da Kurbegović bude saslušan videolinkom iz Njemačke, gdje se nalazi u ekstradicionom pritvoru, ali do toga nije došlo.

Predsjedavajući Vijeća Izo Tankić je pročitao dopis sudije Osnovnog suda iz Ratingena, u kojem stoji da Kurbegović odbija svjedočenje, te je odbio i da dođe u sudnicu i to isto kaže putem linka. U dopisu je također navedeno da po njemačkom zakonu svjedok ne može biti prisiljen da učestvuje u video konferenciji. Vijeće je prihvatilo prijedlog Tužilaštva za čitanje Kurbegovićevog iskaza iz istrage, iako se Turkovićev branilac Fahrija Karkin protivio tom prijedlogu te je zatražio od Vijeća da ga novčano kazni zbog odbijanja da svjedoči, a takvih slučajeva je već bilo u ovom predmetu.

U Kurbegovićevom iskazu je navedeno kako on nikada nije dolazio u sukob sa Turkovićem, niti je ikada sumnjao da bi on ili neko drugi imao išta protiv njega. Turković je Kurbegoviću pričao da je Darko Elez prijetio njegovoj supruzi Šejli da prestane pisati neistine o njemu.

"Pokušavao sam da smirim tenzije između Eleza i Turkovića. Elez mi je rekao da Šejla prestane pisati neistine o njemu i da neće biti nikakvih problema. Bio je spreman i da razgovara sa Turkovićem telefonom", stoji u Kurbegovićem iskazu.

"Neću da razgovaram sa klošarom, i ako hoće, neka on mene nazove“, naveo je Kurbegović u istrazi Turkovićevo mišljenje o razgovoru sa Elezom. Turković je pričao Kurbegoviću kako zna da ga Elezovi ljudi prate i da hoće da ga ubiju, te da je i njemu rekao: "Kako i tebi da vjerujem kad se 'slušaš' sa Darkom Elezom".

Kurbegović je još u istrazi naveo da je u maju 2009. godine neko ispalio zolju na kuću koja se nalazi u blizini kuće njegovog rođaka Suada Trepalovca, kojeg je policija tada i privela. Kurbegović tvrdi da njegov rođak ne poznaje ni Eleza ni Turkovića.

Nakon čitanja iskaza, nastavljeno je uvođenje materijalnih dokaza, a najviše rasprave je izazvao dokument kojim Emir Hadžić, koji je ubijen u Mostaru, uplaćuje 8.000 eura Igbali Vilić za stan u ulici Kemala Kapetanovića.

"Istina je da je Emir Hadžić platio ovoj nesretnoj ženi, koja je radila u agenciji Pelak, 8.000 eura za stan. Žena nije ništa kriva, prevarena je kao i mnogi. Emir me pitao o tom stanu, a ja sam otišao u agenciju i rekao: vratitte čovjeku pare“, izjavio je Turković. On je također, prokomentarisao da je tužilac Čavka bio žirant Hadžiću.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: