Crna hronika
14

Radnik ASA PSS optužen za pronevjeru: Prodao auto firme i prisvojio 21.000 KM

Piše: E. F.
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu podiglo je optužnicu protiv Faruka Sinanovića, a Općinski sud u Sarajevu potvrdio, zbog sumnje da je počinio krivično djelo pronevjere u službi kada je prodao automobil firme u kojoj je radio kao automehaničar, te dobijeni novac prisvojio.

Naime, kako stoji u optužnici koja je podignuta potiv njega, Sinanović je na ovaj način prisvojio 21.000 KM koje je dobio od prodaje vozila.

Do pronevjere u službi je došlo tokom aprila 2013. godine i to dok je Sinanović, inače automehaničar, radio na poslovima savjetnika za prodaju rabljenih vozila u firmi ASA PSS d.o.o. Sarajevo.

Prema navodima optužnice, on je sa kupcem S. S. dogovorio prodaju vozila za ukupnu cijenu u iznosu od 21.000 KM. Klijent koji se nalazio na bolničkom liječenju novac za kupovinu auta dao je svom rođaku Dž. B. kako bi umjesto njega obavio kupovinu automobila.

Ovaj je to i učinio te je prema uputama S. S. otišao u prostorije firme ASA PSS i javio se uposleniku E. H., te s njim otišao u poslovnu prostoriju ASA PSS koju koristi Sinanović. Tako je Dž. B. u prisustvu H. E. prebrojao novac u iznosu od 21.000 KM i potom navedeni novac predao Sinanoviću na ime uplate za predmetno vozilo.

Sinanović je primio novac te je Dž. B. preuzeo vozilo kao i kupoprodajnu dokumentaciju. Međutim, Faruk Sinanović nije položio primljeni novac na blagajnu firme, odnosno nije predao novac primljen na ime kupoprodaje predmetnog vozila K. E., uposlenici firme ASA PSS kojoj je bio dužan predati dnevni pazar od svake prodaje ostvarene tokom radnog vremena prije 16:00 sati, već je ukupan iznos novca prisvojio za sebe.

Tako je pribavio sebi imovinsku korist koja prelazi 10.000 KM i počinio krivično djelo pronevjere u službi.