CJB Istočno Sarajevo
0

Purković višestruki povratnik u vršenju krivičnih djela

FENA
Centar javne bezbjednosti Istočno Sarajevo saopćio je u povodu krađe vozila koja se desila na području Kantona Sarajevo te ranjavanja i hapšenja Njegoša Purkovića (1986.) s Pala, da se radi o kriminogenoj osobi, pod operativnim nadzorom i višestrukom povratniku u vršenju krivičnih djela i pripadniku organizovane grupe koja vrši krađe skupocjenih automobila.

U posljednje vrijeme ova grupa, dodaje se u saopćenju, bila je predmet zajedničkih aktivnosti pripadnika CJB Istočno Sarajevo i MUP-a Kantona Sarajevo.

Na području tog, u posljednjih dvanaest mjeseci pronađeno je 30 vozila za koja je utvrđeno da su otuđena na području Kantona Sarajevo i sva vozila su krim-tehnički obrađena, a dokazi (biološki i mikrobiološki tragovi) dostavljeni Kantonalnom tužilaštvu i MUP-u Kantona.

Podsjećamo, 15. jula 2008. godine, radnici ovog centra, izvršenom pretragom terena u mjestu Bijele Vode, općina Sokolac, pronašli su pet vozila (dva 'golfa A5', 'audi S8' i dva 'audia A3') za koja je naknadnom provjerom utvrđeno da su otuđena na području Kantona Sarajevo, a vezuju se za djelovanje spomenute grupe.

“Tokom saradnje i zajedničkih aktivnosti, MUP-u Kantona dostavljena je i informacija da su osobe iz navedene grupe često naoružane i spremne na upotrebu vatrenog oružja prema ovlaštenim službenim licima. Zajedničke aktivnosti policije rezultirale su i velikim brojem potjera za članovima navedene grupacije kao i lišenjem slobode nekih od njih“, navodi se u saopćenju.

Također, 12. decembra 2008. na Palama, prilikom pokušaja lišenja slobode Njegoša Purkovića, za kojim je bila raspisana centralna potjernica Općinskog suda Sarajevo, on je upotrijebio vatreno oružje (pištolj) pucajući u ovlaštene pripadnike ovog centra.

Za navedeno krivično djelo Okružnom tužilaštvu Istočno Sarajevo dostavljen je izvještaj zbog postojanja osnova sumnje da je Purković počinio krivično djelo teško ubistvo.

A 22.augusta u ugostiteljskom objektu „Skandal“ na Palama, Purković je zajedno s braćom Danilović, Milutinom (koji je također sklon vršenju krivičnih djela) i Aleksandrom (zaposlen kao službenik Ambasade BiH u Grčkoj), fizički napao na pripadnika policije Pale nanijevši mu teške povrede.

Pored navedenih krivičnih djela, protiv Purkovića, nadležnom tužilaštvu su podneseni i izvještaji za krivična djela oštećenje tuđe stvari, teška krađa, izazivanje opće opasnosti te izvještaj povodom izvršenog krivičnog djela zločinačka organizacija i teška krađa, podnijet od Druge policijske uprave MUP-a Kantona Sarajevo.