Prisiljeni da postave ograde
0

FOTO / Provaljeno u župni ured i Katedralu u Sarajevu

Sarajevo-x.com
U noći između 23. i 24. februara nepoznati počinitelj ili više njih nasilno su ušli u župni ured Srca Isusova u Sarajevu. Isto je učinjeno i u sarajevsku katedralu Srca Isusova.

U toku je uređenje sarajevske katedrale. Dolazeći na posao oko 7 sati ujutro radnici firme "ColorPaleta" su zapazili da se u vratima sakristije nalazi slomljeni ključ, što je odmah upućivalo na nečiji nasilni ulazak. Upoznali su s događajem preč. Antu Meštrovića, rektora katedrale i pozvali policiju koja je brzo stigla na lice mjesta.

Uviđajem je ustanovljeno da je nepoznati provalnik ušao kroz sakristijska vrata te je u sakristiji tražio ključeve kasica koje su očito bile cilj provalnika. Iz sakristije je ušao u samu katedralu te pomoću alata radnika izvoditelja unutrašnjeg uređenja katedrale nasilno otvorio sve kasice te tako učinio veliku materijalnu štetu i ostavio veliki nered iza sebe ne našavši puno novca.

Uvidom je utvrđeno da se u vratima sakristije, kuda je provalnik ušao nalaze ključevi kojima se redovno otključava katedrala. Takve je imao i katedralni župni ured. U međuvremenu je župnik vlč. Pavo Šekarija javio da je provaljeno i u župni ured.

Uviđajem je otkriveno da je nepoznati počinitelj preko zida ušao u župno dvorište te nasilno otvorio garažna vrata i tako mu se otvorio put u župnu kancelariju. Tu je nasilno otvarao latice kancelarijskog stola, otuđio nešto novca te našao ključeve od katedrale. Pretpostavlja se da je s tim ključevima otišao do katedrale i tako nesmetano ušao kroz sakristiju u katedralu. Katedrala se zaključava s dva ključa. Čini se da je jedan od ključeva namjerno prelomio i ostavio u bravi.
U katedralu i župni ured došao je još za vrijeme istrage kardinal Vinko Puljić, nadbiskup metropolit vrhbosanski i izrazio svoje negodovanje nemilim događajima. Između ostalog je kazao da su prečeste provale u vjerske objekte i da to stvara nesigurnost, a neki župnici nakon 17 provala, kao što je slučaj u Novom Gradu, više i ne zovu policiju, jer nema učinkovitosti. Još je napomenuo da je nekoliko puta govorio kako su vjerski objekti islamske vjerske zajednice i pravoslavni u Sarajevu ograđeni, a katolički nisu i da ih ovakvi nemili događaji prisiljavaju na ograđivanje katoličkih crkava.
Uz ispisivanja čestih poruka s različitim sadržajem na zidovima katedrale i prijašnju nasilnu provalu prije koju godinu u katedralu ostavlja ne samo gorak okus nego i veliku nesigurnost pa i poruke sa dalekosežnim posljedicama, piše Katolička tiskovna agencija i pita hoće li državne službe i lokalna vlast učiniti da Katedarala u Sarajevu, kao samo na papiru zaštićeni nacionalni spomenik BiH bude zaštićena i stvarno.

Provala u samostan časnih sestara

U srijedu oko 18.50 došlo je do pokušaja teške krađe i u Župnom uredu “Presveto trojstvo”, samostan časnih sestara. Obavješten je tužilac, a uviđaj su obavili službenici policije MUP-a Kantona Sarajevo, koji nastavljaju rad na rasvjetljavanju krivičnog djela, identifikaciji i pronalasku izvršioca.