Crna hronika
0

Pronađeno tijelo nestalog Rasima Berića

FENA
Udruženim snagama Gorske službe spašavanja (GSS) Jablanica, te Interventne spasilačke službe (ISS) i Hercegovačke gorske službe spašavanja (HGSS) iz Mostara, odnosno Gorske službe spašavanja Bosne i Hercegovine u formiranju (GSSBiH), provedena je detaljna potraga te je u popodnevnim satima pronađeno tijelo nestalog Rasima Berića nekoliko stotina metara dalje od kuće u kojoj je stanovao.

Pripadnici Gorske službe spašavanja su odmah po pronalasku tijela obavijestili policiju, dežurno tužiteljstvo te mrtvozorničku službu koja će dalje preuzeti slučaj, saopćeno je iz ISS-a.

S obzirom na to da se tijelo nalazilo na nepristupačnom terenu, ekipe iz Gorske službe su primijenile tehniku vertikalnog spuštanja unesrećenog, polaganjem u mariner te spuštanjem uz pomoć karabinske kočnice.

Unesrećeni Rasim Berić, rođen 1942. godine, bio je srčani bolesnik, pretpostavlja se da je došlo do zatajenja srca prilikom teškog fizičkog rada, jer je navodno cijepao drva u obližnjoj šumi, gdje je i pronađeno njegovo tijelo.

Ovo je još jedan od primjera da bi formiranje Gorske službe spašavanja BiH bilo više nego opravdano i potrebno.

U potragu ove tri ekipe su krenule samoincijativno, kao i u mnogim slučajevima do sada