Granična policija BiH u akciji
0

Pronađeno 4,2 kg marihuane i 798 šteka cigareta

Sarajevo-x.com
U posljednjih nekoliko dana policijski službenici Jedinica granične policije na Humu u Hercegovini te u blizini Višegrada, zaplijenili su preko 4 kilograma marihuane te blizu 800 šteka cigareta, objavila je danas Granična policija BiH.

Policijski službenici Jedinice granične policije Hum su u saradnji sa pripadnicima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, 24. 12. 2009. godine u večernjim satima, na međunarodnom graničnom prijelazu Hum, na ulazu u BiH, spriječili krijumčarenje četiri kilograma i 235 grama opojne droge marihuana.

Droga, za koju je preliminarnim vještačenjem utvrđeno da se radi o marihuani, je u paketima umotanim u staniol foliju otkrivena u prtljažniku iza rezervoara za gorivo, putničkog motornog vozila marke „audi“, crnogorskih registarskih oznaka. Vozilom je upravljao državljanin Crne Gore, H. N., rođen 1984. godine u Bijelom Polju, a pored njega se u vozilu nalazio i bh. državljanin, D. A., rođen 1981. godine u Zenici.

O događaju je obavješten tužilac Tužilaštva BiH koji je naložio da se lica liše slobode zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo iz člana 195. KZ BiH „neovlašten promet opojnim drogama“.
798 šteka cigareta zaplijenjeno kod Višegrada

Policijski službenici Jedinice za podršku i kontrolu Višegrad su 22. 12. 2009. godine, oko 21 sat, u mjestu Prijeđel na putnoj relaciji Gacko – Foča, pri kontroli putničkog motornog vozila marke „pasat“, bh. registarskih oznaka, otkrili 798 šteka cigareta marke „ronhill“. Za cigarete koje su obilježene poreskim markicama R. Hrvatske, lice koje je upravljalo vozilom V.R., rođeno 1972. godine u Foči, nije posjedovalo potrebnu dokumentaciju.

O događaju je obavješteno Okružno tužilaštvo, koje je naložilo da se privremeno oduzete cigarete predaju Upravi za indirektno oporezivanje BiH, te da se protiv bh. državljanina V.R., podnese Izvještaj zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo iz člana 281. KZ RS „nedozvoljena trgovina“. Privremeno oduzete cigarete su 23. 12. 2009. godine predate Timu za suzbijanje krijumčarenja Uprave za indirektno oporezivanje BiH, saopćila je Granična policija BiH.