Sarajevo
0

Pronađeni novi mrtvi psi, otrov sa ulice nije očišćen

Piše: A. Jahić
Novi psi jutros su pronađeni mrtvi u naselju Šip čiji su stanovnici zabrinuti jer otrov koji je posut po naselju,a kojim su psi otrovani, niko nije očistio. Oni apeluju da nadležne institucije to što prije učine kako ne bi došlo trovanja drugih životinja ili ljudi.

Jučer je u istom naselju pronađeno pet mrtvih pasa, četiri goluba i mačka.

Redakciji portala Sarajevo-x.com javio se stanovnik ovog naselja, koji nije želio da mu spominjemo ime, rekavši da je vidio još jednog mrtvog psa.

"Oko mrtvog psa se nalazi krv koja mu je izašla na usta. Sigurno po naselju ima još mrtvih pasa", rekao je on.

Jučerašnji mrtvi psi su izlučili bijelu tekućinu.

On kaže da ništa nije učinjeno na otklanjanju otrova, te fleke koje su psi izlučili se još nalaze u naselju.

On strahuje da djeca, ali i drugi građani, mogu doći u dodir sa otrovom koji je posut po naselju. Ovaj sugrađanin je uputio apel prema nadležnim vlastima da utvrde lokacije gdje je otrov bačen, te da ih dekontaminiraju.

Kojim su otrovom ubijeni psi za sada još nije poznato.

Obdukcija jednog psa, mačke i goluba na Veterinarskom fakultetu je urađena, ali je potrebno uraditi detaljnu analizu da se utvrdi uzrok smrti životinja.

Profesor na Veterinarskom fakultetu Senad Prašović kaže da postoje indicije trovanja životinja, ali nije mogao dati više informacije dok se ne uradi detaljna analiza. On kaže da bi nad svim životinjama trebalo uraditi obdukciju.

"U želucu psa je pronađeno dosta hljeba, dok je u želucu mačke bilo komadića mesa", rekao je on.