Vrelo Bosne
0

Pronađena otkinuta glava novorođenčeta

Sarajevo-x.com / Nezavisne
Foto: Nezavisne novine
Foto: Nezavisne novine
Bahrudin Kasumović je jučer oko 9.30 pronašao otkinutu glavu novorođenčeta u travi u Ulici Vrutci, u blizini sarajevskog izletišta Vrelo Bosne, potvrđeno je u policiji, a javljaju Nezavisne novine.

Kasumović je medicinski tehničar u deminerskom timu "Provita" iz Mostara, koji deminira brdo iznad ove ulice.

"Svako jutro se parkiram na istom mjestu, preko puta mjesta gdje sam pronašao glavicu. Jutros kada sam pročitao novine izašao sam iz auta da zapalim cigaretu. Za oko mi je zapela dječja glava, koja je bila u travi. Mislio sam da je igračka. Malo sam je nogom pomakao i kada sam vidio krv sav sam se sledio", ispričao je Kasumović.

Kaže da je odmah pozvao svog šefa i rekao mu šta je našao.

"Ubrzo su došli policijski istražitelji i doktor, koji je kazao da je našao nekoliko ugriza. Pretpostavlja se da su životinje našle bebicu i da su je rastrgle. Vjerujte mi, radio sam u bolnici i svega se nagledao, ali ovo jutros baš me potreslo", kaže Kasumović, dodajući da je od doktora koji je bio na uviđaju čuo da beba nije bila starija od jednog dana.

"Pretraživali su okolo ne bi li našli trup, međutim nisu ništa našli, a dalje nisu smjeli ići jer je rejon miniran", dodao je Kasumović.

Dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu Mirsad Šehović kaže da nije izlazio na lice mjesta, ali da je izdao naredbe saradnicima.

"Upravo sam izdao naredbu vještaku sudske medicine da uradi obdukciju nad dijelom tijela koje je pronađeno. Treba izvaditi koštanu srž radi DNK analize i uraditi histološki nalaz kako bismo znali tačan momenat rođenja", kazao je Šehović, dodavši da se za sada ne može govoriti niti o jednom krivičnom djelu.

"Nemamo trup, pa ne možemo znati da li je riječ o čedomorstvu ili mrtvorođenom djetetu. Svi nalazi koje treba uraditi donekle će pomoću u rasvjetljavanju slučaja", pojasnio je dežurni tužilac.

U MUP-u Kantona Sarajevo jučer su kazali da provode intenzivnu istragu o ovom jezivom događaju.