Nakon 72 godine
18

Pronađena olupina američke krstarice koja je dostavila atomske bombe za Hirošimu i Nagasaki

Klix.ba
Tehnološki mogul i milijarder Paul Allen objavio je kako je njihovo istraživačko plovilo pronašlo trup američke krstarice iz Drugog svjetskog rata koja je nestala 30. jula 1945. godine USS Indianapolis u Filipinskom moru.

Bio je ovo i ostao najveći gubitak u historiji postojanja američke ratne mornarice, a otkriće bi trebalo rasvijetliti neke događaje iz ratnog perioda.

Potonuo je 12 minuta nakon što ga je pogodio torpedo i pronađen na dubini od 5.500 metara. Dogodilo se to nakon što je okončao tajnu misiju od stavljanja dijelova za dva nuklearna oružja koja će potom biti bačena na Hirošimu i Nagasaki.

U vrijeme potonuća na brodu je bilo 1.197 muškaraca koji su ostali na brodu, a samo ih je 900 zaplovilo morem na nekoliko čamaca za spašavanje bez vode i hrane, u moru punom ajkula.

"Napadale su nas tri-četiri sata i pojele su jednog od nas", rekao je preživjeli mornar.

Na kraju je preživjelo samo 317 muškaraca.

Svi na brodu su mislili da ova krstarica prevozi velike drvene sanduke iz San Francisca na otok Tinian, najprometniju američku zračnu bazu na Pacifiku. Istinu su saznala nakon rata, a to je da se u tim sanducima nalazilo polovina svjetskih zaliha obogaćenog uranija i komponente za atomsku bombu.

Misija je bila uspješna, a u povratku Japanci su pogodili krstaricu s dva torpeda.

Krstarica je i dalje vlasništvo američke mornarice, a njezina će tačna lokacija ostati tajna i zaštićena. Allenov tim planira odati počast 22 živuća člana njene posade i porodicama svih onih koji su poginuli.

USS Indianapolis je bio težak 9.800 tona i operirao je na Atlantiku i Pacifiku, te je zaradio 10 borbenih zvijezda tokom Drugo svjetskog rata.