Neuračunljiv?
8

Produžen pritvor trostrukom ubici iz Goražda, čeka se nalaz forenzičke psihijatrije

Piše: E. A.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Kantonalno tužilaštvo u Goraždu zatražilo je produženje pritvora za Nezira Kamenicu, mladića koji je 4. maja u goraždanskom naselju Bogušići počinio trostruko ubistvo, brutalno usmrtivši majku, očuha i nanu, nakon čega se sam predao policiji.

S obzirom na to da Kamenici pritvor ističe 5. juna, Tužilaštvo je zatražilo, a Kantonalni sud u Goraždu odobrio, produženje pritvora za još mjesec, saznaje Klix.ba.

"Teško da bi se ljudi mogli pomiriti s tim da je na slobodi čovjek koji je ubio svoje najbliže, a s druge strane postoji mogućnost da počini novo krivično dijelo", ističe Lazar Draško, kantonalni tužilac u Goraždu.

Primjedbi na produženje odluke o pritvoru nije imao ni branilac Nezira Kamenice advokat Esad Muminović.

Kamenica, koji se dva dana nakon stravičnog zločina sam predao policiji i priznao zločin, trenutno se nalazi u Kazneno-popravnom zavodu u Busovači, a njegovo psihičko stanje procjenjuje tim stručnjaka forenzičke psihijatrije i kliničke psihologije od čijih će nalaza zavisiti i daljnji tok suđenja.

"Oni će dati mišljenje da li se radi o osobi s umanjenom uračunljivošću, s bitno smanjenom uračunljivošću ili o neuračunljivoj osobi. U slučaju da se radi o neuračunljivoj osobi, mi smo dužni podnijeti optužnicu da sud to utvrdi. Nakon toga može uslijediti mjesec dana pritvora i onda se predaje u Centar za socijalni rad koji će ga smjestiti u najbližu zdravtstvenu ustanovu", pojašnjava Draško.

S druge strane, ukoliko nalazi stručnjaka pokažu da je mogao upravljati svojim postupcima, bit će zakazano suđenje.

Kantonalno tužilaštvo još uvijek nije podiglo optužnicu, jer ona zavisi upravo od nalaza koji će dati tim eksperata.