Banja Luka
5

Produžen pritvor profesoru osumnjičenom za seksualno zlostavljanje djevojčice

M. N.
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Okružni sud u Banjoj Luci produžio je pritvor za još dva mjeseca profesoru Nenadu Suziću kojeg se tereti za krivično djelo obljube s djetetom mlađim od 15 godina.
Bivši ministar u Vladi RS uhapšen je zbog sumnji da je seksualno zlostavljao 11-godišnju djevojčicu.

Pritvor mu je produžen jer je riječ o krivičnom djelu za koje se može izreći kazna zatvora od deset godina ili teža kazna, a koje je posebno teško s obzirom na način izvršenja ili posljedice krivičnog djela, te zbog toga što bi njegovo puštanje na slobodu rezultiralo stvarnom prijetnjom narušavanja javnog reda.

Suzić je uhapšen 5. juna nakon što je šokantan slučaj policiji prijavila osnovna škola koju djevojčica koja je bila žrtva pohađa.

Suzić je obnašao dužnost ministra prosvjete RS-a za vrijeme dok se na čelu entitetske vlade nalazio aktuelni predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, u mandatu Vlade RS-a koja je izabrana 1998. godine.

Zaposlen je kao redovni profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci i to na predmetima opća pedagogija i metodika vaspitno-obrazovnog rada, ali je do okončanja postupka suspendovan. Član je Srpske akademije obrazovanja (SAO) i Ruske akademije socijalnih i pedagoških nauka.