Još dva mjeseca
7

Produžen pritvor optuženima za otmicu i svirepo ubistvo Edina Zejćirovića

A. K.
Tužilaštvo Brčko distrikta (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Tužilaštvo Brčko distrikta (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Osnovni sud u Brčkom produžio je pritvor Suanu Haliloviću, Samidu Šabanoviću, Nihadu Hukiću i Suvadu Djedoviću, optuženima za otmicu i svirepo ubistvo Edina Zejćirovića koje se dogodilo koncem 2019. godine. Njima je trenutno suđenje u toku.
Spomenutoj četvorici muškaraca pritvor je određen na prijedlog Tužilaštva u Brčkom u kojem ostaju još dva mjeseca zbog krivičnih djela za koja se terete, a koja su posebno teška s obzirom na način izvršenja i posljedice i jer bi, kako je ocijenjeno, njihovo puštanje na slobodu rezultiralo stvarnom prijetnjom narušavanja javnog reda.

"Opasnost od bjekstva dodatni je razlog za produženje pritvora drugooptuženom Šabanoviću, koji je neposredno po izvršenju krivičnih djela bio nedostupan organima gonjenja", naveli su iz brčanskog tužilaštva.

Tužilaštvo Brčko distrikta podiglo je 8. maja prošle godine optužnicu protiv Halilovića, Šabanovića, Hukića i Djedovića, optuživši ih da su 17. novembra 2019. godine, po prethodnom dogovoru, a nakon što ih je prvooptuženi okupio, oteli i potom do smrti tukli i mučili Edina Zejćirovića.

Nakon nepunih šest mjeseci istrage, tužilaštvo je prikupilo blizu 300 dokaza za optužnicu, kojom im je stavilo na teret krivično djelo otmice, počinjeno u sastavu grupe te krivično djelo ubistva na svirep način.

Suđenje optuženima je u toku, a nakon što je tužilaštvo prije dva mjeseca okončalo izvođenje dokaza na kojima zasniva optužnicu u ovom slučaju, jučer je pred Osnovnim sudom Brčko distrikta nastavljeno izvođenje dokaza odbrane.

Prethodno je sud na prijedlog tužilaštva optuženima ponovo produžio pritvor, a žalbe odbrane zbog produženja ove mjere za nesmetano vođenje krivičnog postupka u cijelosti su odbijene.