Pokušaj ubistva
226

Produžen pritvor napadačima koji su brutalno pretukli Slobodna Vasiljevića u Šekovićima

M. N.
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Vijeće Okružnog suda u Istočnom Sarajevu produžilo je pritvor Miljanu Miliću i ostalima koji se terete za pokušaj ubistva Slobodana Vasiljevića koji je brutalno pretučen u noći sa 1. na 2. juni u Šekovićima.

Prema ovom rješenju, optuženi ostaju u pritvoru do izricanja prvostepene presude, a kontrola opravdanosti će se vršiti svaka dva mjeseca.

Pritvor im je produžen s obzirom na to da je riječ o krivičnom djelu za koje se može izreći kazna zatvora od 10 godina ili teža, zbog načina na koje je izvršeno ovo krivično djelo i zbog toga što bi njihovo puštanje na slobodu rezultiralo stvarnom prijetnjom narušavanja javnog reda i mira.

"Vijeće konstatuje da je upravo zbog inkriminiranog događaja na javnom mjestu, ispred parohijskog doma, gdje se očekuje poštovanje samog mjesta na kojem su se nalazili, kao i činjenicu da se radi o maloj lokalnoj zajednici, u kojoj bi zbog ovakvog načina izvršenja djela i težine posljedica, njihovo pojavljivanje i veliki broj ljudi, njihovo puštanje na slobodu, rezultiralo stvarnom prijetnjom narušavanja javnog reda. Navedeno za vijeće predstavlja potvrdu nužnosti dalje mjere pritvora, odnosno njegovog produženja po navedenom zakonskom osnovu", kazali su iz Okružnog suda Istočno Sarajevo.

Dodaju da mjere zabrane nisu adekvatne u ovom slučaju.

Za pokušaj ubistva Vasiljevića terete se Miljan Milić, Stefan Radovanović, Stevan Garić, Nebojša Petković, Milutin Kandić, Slaviša Jurošević, Goran Čalmić i Nebojša Ozimković. Milić i Garić su ranije osuđivani.

Podsjetimo, napadači su čekali Vasiljevića u uglu izvan Parohijskog doma. Izašli su iz vozila i napali ga metalnim palicama, udarali ga po glavi, tijelu, nogama i rukama i ostavili ga da leži na ulici nepomičan. Vasiljević je zadobio frakturu lobanje i otvoren prijelom potkoljenice i bio je smješten u UKC Tuzla, gdje je nekoliko dana bio u komi.

Optužnica protiv njih potvrđena je 27. novembra ove godine.