Lopovi još nisu otkriveni
116

VIDEO / Prodavnica u Rakovici svaka dva mjeseca na meti lopova, pogledajte snimak pljačke

Piše: N. J.
Dvojica lopova su u noći sa utorka na srijedu u sarajevskom naselju Rakovica opljačkali prodavnicu Muratović d.o.o., pri čemu su oštetili vlasnika za više od 1.000 KM. Ova prodavnica je bila više puta na meti provalnika u posljednjih nekoliko godina te vlasnik više ne zna kome bi se obratio za pomoć.

Vlasnik i njegovi prijatelji su našoj redakciji poslali videosnimak posljednje pljačke sa kojeg je vidljivo da su dvije osobe najprije izrezale ogradu na ulazu u prodavnicu, a zatim su i upali u prodavnicu i aktivirali alarm te velikom brzinom iz radnje uzeli cigarete i novac iz kase.

Odnesu robu vrijednu i 2-3 hiljade KM

Nakon što je čuo alarm, vlasnik je odmah pozvao policiju, ali naši sagovornici kažu da je policija, kao i svaki put dosad, napravila uviđaj i sve se završilo na tome. "Ovo već predugo traje. Prodavnica je na meti lopova skoro svaka dva mjeseca, nekad se to završi na pokušaju pljačke, a nekad odnesu i robu u vrijednosti 2-3 hiljade maraka. Ugrađen je i videonadzor i alarm i zaštitna ograda, ali ništa od toga ih nije spriječilo u krađama. Ovo više nema nikakvog smisla", rekao je za Klix.ba vlasnikov prijatelj S. Č.

Snimak koji su nam poslali traje 16 minuta i može se vidjeti da su najmanje dvojica lopova isjekla žice na zaštitnoj ogradi ispred ulaza u prodavnicu, nakon čega je jedan od njih ušao unutra, a potom drškom od lopate za snijeg koju je našao unutra okrenuo i onesposobio prvu kameru.

Nakon toga je otišao i do druge kamere koju je također okrenuo prema zidu, ali se ona vratila u prvobitni položaj te snimila lice lopova, što se najbolje vidi od desete minute snimka. Lopov je nakon nekoliko minuta uspio provaliti plastiku na donjem dijelu vrata i ući u prodavnicu. Tom prilikom aktivirao je alarm, ali i veoma brzo uspio otuđiti veću količinu robe te novac iz kase. Vlasnik i njegovi prijatelji su zamolili sve koji prepoznaju lopova da to jave najbližoj policiskoj stanici.

Različiti lopovi

"Imamo još snimaka ranijih pljački, ali se na njima ne vidi lice lopova kao sada. Svaki put smo materijal ustupili policiji, ali dosad nije bilo nikakvih rezultata i pljačke su se nastavile. Pregledavanjam snimaka utvrdili smo da ovo nisu isti lopovi, već da su ranije druge osobe pljačkale prodavnicu", rekao nam je S. Č.

Glasnogovornik sarajevske policije Irfan Nefić je kazao kako policija i u ovom slučaju poduzima sve što može kako bi ušla utrag lopovima. "Mi sa mjesta događaja uzimamo tragove i ostale dokaze koji mogu pomoći u potrazi. No, nažalost, određeni procent takvih djela ne uspijemo riješiti. Ipak, te krađe ne zastarijevaju i lopovi će nakon što ih otkrijemo svakako odgovarati za to", naveo je Nefić.

Vezani članci