Novi/stari dokazi
225

Pročitan iskaz dr. Čelje: Povreda na glavi Dženana Memića ne odgovara saobraćajnoj nesreći

Piše: M. N.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
U nastavku suđenja Ljubi i Bekriji Seferoviću na Kantonalnom sudu u Sarajevu danas je pročitan iskaz preminulog ljekara Alije Čelje kojem je dovezen povrijeđeni Dženan Memić i koji ga je operisao.

U Čeljinoj izjavi se navodi kako je on bio dežurni ljekar u noći sa 8. na 9. februar 2016. godine na Klinici za neurohirurgiji KCUS-a, kada je obaviješten da su na KUM dovezene dvije osobe, povrijeđene, kako su mu rekli, u saobraćajnoj nesreći. Prvo je pregledao djevojku (Alisa Mutap, op.a.) za koju je rekao da je bila u pratnji majke i svjesna.

"Ona je tom prilikom rekla da ih je udario auto zelene boje, ali se nije sjećala bilo kakvih detalja, niti je znala gdje se nalazi. S obzirom na to da njene povrede nisu zahtijevale intervenciju neurohirurga, ja sam pažnju usmjerio na mladića koji je dovezen bez svijesti, odnosno u komi, i njegove povrede su bile opasne u smislu da su zahtijevale hitnu hiruršku intervenciju s obzirom na to da se radilo o akutnom subduralnom hematomu. Na njegovoj glavi nije bilo rascjepa kože, mislim da je imao frakturu kostiju lobanje, mada meni kao neurohirurgu to nije bitno, jer sam svu pažnju usmjerio na krvarenje koje mu je ugrožavalo život, a radilo se o velikom hematomu", napisao je.

Istakao je kako je operativni zahvat prošao dobro, ali da su se nakon operativnog zahvata pojavile dodatne komplikacije koje su rezultirale smrću pacijenta.

"Dok je pacijent bio hospitaliziran njegov otac je dolazio kod mene i razgovarali smo o povredama koje je mladić zadobio te je tačno da sam ja tom prilikom ocu rekao da mi povrede na glavi njegovog sina ne odgovaraju saobraćajnoj nesreći, odnosno obaranju pješaka. Djevojka, koja je povrijeđena skupa s preminulim pacijentom, je jednom dolazila kod mene na kontrolu, ali i tada je imala amneziju bez drugih simptoma", navedeno je u izjavi dr. Čelje.

Advokat porodice Memić Ifet Feraget kazao je kako ne može pronaći adekvatne riječi kojim bi opisao nedostatak ljudske empatije koje je pokazalo Tužilaštvo KS. Tužilac Mladen Furtula kazao je kako su pokušavali saslušati preminulog dr. Čelju, o čemu postoji službena zabilješka bivšeg tužitelja Merisa Ćate od 8. jula 2016. godine, ali da je on već bio bolestan.

"Ako je dr. Čeljo operisao Dženana, to znači da je bio na nogama i zdrav i bilo bi logično da ga je Tužilaštvo saslušalo odmah kao doktora koji je pregledao pacijenta i opisao povrede, ali ga oni nikada nisu zvali. Mjesec i po nakon Dženanove smrti Muriz i ja smo otišli u Tužilaštvo kod tužiteljice Ivane Petković i Muriz joj je rekao kako mu je ljekar Čeljo kazao da povrede nisu od saobraćajne nesreće. Ona je rekla kako to nije tačno i nisu ni tada zvali doktora da ga saslušaju. Tek 7. juna saslušao ga je MUP KS", kazao je Feraget.

Podsjetio je da je sudija Igor Todorović, kada je prvi put bilo predlagano da se pročita izjava dr. Čelje, odbio prijedlog, ali da je odluku promijenio kada su dostavljeni novi dokazi u slučaju.

"Ovdje je dokazano da nije saobraćajna nesreća i da je neko podmetao tragove. Branilac Rusmir Karkin obratio se sudu kazavši kako mu tužilaštvo i dalje sukcesivno dostavlja dokaze te je zatražio od sudije da prekine tu agoniju, na što je sudija reagovao i ponovo naložio tužilaštvu da dostavi sve dokaze", kazao je Feraget.

Sudu se obratio i Muriz Memić koji je kazao da je Sead Kreštalica na prošlom ročištu nagovarao svjedoka Željka Karana da ne svjedoči na pravi način, a na pitanje sudije da li ima dokaz za to, Memić je rekao da preslušaju snimke iz sudnice.

Suđenje će biti nastavljeno 26. aprila.