Sarajevska policija
0

Privedeno 15 aktera nereda, moguća nova hapšenja

Piše: A. J.
Foto: Fotoservis
Foto: Fotoservis
Policija Kantona Sarajevo je zbog jučerašnjih nereda koji su se desili ispred zgrade Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i na stadionu Asim Ferhatović Hase uhapsila 15 osoba, saopšteno je iz MUP-a KS.

Oni su uhapšeni zbog uništavanja imovine, napada na službenu osobu i nasilničkog ponašanja.

Jasmina Iftić, portparol Tužilaštva Kantona Sarajevo (KS), za naš portal kaže da svi uhapšeni se i dalje nalaze u pritvoru i nad njima se vrši kriminalistička obrada, a dvije osobe su predate u nadležnost Tužilaštva KS.

Istraga u vezi jučerašnjih nereda je u toku, a moguća su nova hapšenja.

Podsjetimo, u sukobima koji su izbili između policije i demonstranata došlo je do većih oštećenja na zgradi Vlade FBiH, a izgorjelo je nekoliko policijskih kućica.

Policija je zbog toga uhapsila šest osoba, starosti između 21 i 37 godina, koje se terete za krivično djelo oštećenja tuđe imovine.

Drugi inicident se desio samo nekoliko sati nakon što se smirila situacija ispred zgrade Vlade.

Nakon što su fudbaleri Sarajeva na koševskom stadionu odigrali neriješeno (1:1) sa ekipom Širokog Brijega, nezadovoljni navijači bordo tima utrčali su na teren u namjeri da se obračunaju sa igračima i upravom svog kluba.

U tuči sa obezbjeđenjem i policijom povrijeđena su 22 navijača,11 policajca i 15 zaštitara.

Policija je ukupno privela devet navijača koji se terete za nasilničko ponašanje i uništavanje imovine.

Za navijače Sarajeva jučerašnja utakmica bila je od velike važnosti. Željeli su da pobjeda nad Širokim bude posvećena poginulom navijaču Sarajeva Vedranu Puljiću koji je stradao u neredima prije utakmice na Pecari kad su Široki i Sarajevo igrali u prvom dijelu prvenstva, 4. oktobra 2009. godine.

Službenici policije I PU zbog nereda na i oko stadiona Koševo lišili su slobode M.A., rođen 1992.godine, Z.H., rođen 1974.godine, B.E., rođen 1977.godine i A.R., rođen 1992.godine, svi nastanjeni u Sarajevu, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo iz člana 359. KZ F BiH (Napad na ovlaštenu osobu u vršenju poslova sigurnosti), H.A., rođen 1983. godine, S.A., rođen 1988.godine, B.D., rođen 1975.godine i Č.M., rođen 1986.godine, svi nastanjeni u Sarajevu, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo iz člana 293. KZ F BiH (Oštećenje tuđe stvari), K.A., rođen 1986. godine i H.A., rođen 1985. godine, oba nastanjena u Sarajevu, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo iz člana 362. KZ F BiH (Nasilničko ponašanje). O prednjem je obaviješten tužilac Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, a službenici policije nastavljau rad na rasvjetljavanju navedenog događaja.