Crna hronika
5

Privedeni negiraju pljačku kuće u Gornjem Vakufu/Uskoplju, starica umrla od gušenja

Klix.ba
Foto: Arhiv/klix.ba
Foto: Arhiv/klix.ba
Tri osobe koje su pripadnici MUP-a SBK priveli jer se dovode u vezu sa smrću 70-godišnje starice i pljačkanjem porodične kuće u naselju Gornja Mahala, Gornji Vakuf-Uskoplje, puštene su na slobodu nakon poligrafskog ispitivanja.

Kako je za Klix.ba rekao portparol MUP-a SBK Rusmir Prohan, još se vrši vještačenje tragova koji su oduzeti od privedenih osoba i koji su pronađeni na mjestu zločina. Pretresli su i stan treće osobe, ali nisu uspjeli pronaći materijalne dokaze.

"Vještačenje će biti završeno za nekoliko dana nakon čega će biti utvrđeno da li su oni počinitelji krivičnog djela. Izvršena su i tri poligrafska ispitivanja još tri osobe, ali nije bilo pozitivnih rezultata. Istraga se nastavlja i na njoj radi veliki broj ljudi s obzirom na težinu krivičnog djela", rekao je Prohan.

Privedene osobe su negirale bilo kakvu vezu s ovim krivičnim djelom čija je trenutna kvalifikacija razbojništvo sa smrtnom posljedicom. Kako saznajemo, obdukcijom je utvrđeno da je Almasa Bilkić preminula od gušenja. Ipak, ove osobe ostaju predmet istrage.

Tijelo je pronašla komšinica koja je ostavila Almasi mlijeko na ogradi, ali ga ona nije uzela. Kada je prišla kući vidjela je otvorena vrata i ušla. Stvari su bile ispreturane, a Almasa je bila svezana i mrtva. Pozvala je PU Gornji Vakuf/Uskoplje koja od tada radi na rješavanju ovog slučaja koji je potresao stanovnike naselja Gornja Mahala.