Federalna uprava policije
0

Priveden još jedan saučesnik napada u Bugojnu

SRNA
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Federalna policija privela je jednu osobu u vezi sa terorističkim napadom na policijsku stanicu u Bugojnu, rekao je direktor Federalne uprave policije Zlatko Miletić.

"Ovo lice biće kriminalistički obrađeno u toku dana i pretpostavljamo da će ono biti optuženo kao saizvršilac u ovom terorističkom aktu", rekao je Miletić na sjednici Komisije za odbranu i bezbjednost Parlamentarne skupštine BiH.

On je izrazio očekivanje da će biti još osumnjičenih za učešće ili pomaganje u izvršenju terorističkog napada, u kojem je 27. juna jedan policajac poginuo, a njegova kolegica teško ranjena.

Prema Miletićevim riječima, do sada je u pritvoru zbog dovođenja u vezu sa događajem u Bugojnu bilo pet lica, od kojih su dva osumnjičena za teroristički napad, a tri se terete da su bili saizvršioci. 

Miletić je istakao da uhapšeni u vezi sa slučajem Bugojno nemaju dokumente BiH, ličnu kartu i vozačku dozvolu, te da ne priznaju sud i ostale institucije ove zemlje. 

Govoreći o Harisu Čauševiću, jednom od optuženih za teroristički napad u Bugojnu, direktor Federalne uprave policije rekao je da tužilaške i pravosudne institucije treba pitati zašto je on bio na slobodi uprkos desetinama prijava podnijetih protiv njega, od one za paljenje crkve do maltretiranja zbog kratke suknje.

"U Federaciji BiH imamo problem sa kazneno-popravnim zavodom, jer veliki broj osuđenih, između ostalih i ovakvih lica, nalazi se na slobodi jer u zatvoru nema mjesta", naglasio je Miletić.
On je ocijenio da institucije EU snose dio odgovornosti za terorizam u BiH jer su zatvaranjem evropskih perspektiva građanima BiH otvorene perspektive za djelovanje radikalnih elemenata. 

Direktor Federalne uprave policije danas je iznio podatak da u Federaciji BiH legalno oružje ima 120 000 ljudi, a nelegalno čak sedam puta više, odnosno skoro svaki treći stanovnik ovog entiteta.

Miletić je ponovio da bi donošenje zakona o prevenciji i borbi protiv terorizma bio najbolji put za efikasnu borbu protiv ove pošasti.