Sud odlučio
0

Pritvoren muškarac iz Prnjavora osumnjičen za silovanje maloljetnice

Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Okružni sud u Banjoj Luci odredio je pritvor 36-godišnjem G. J. s područja općine Prnjavor u trajanju od mjesec, zbog sumnje da je izvršio krivično djelo silovanja.

Okružno javno tužilaštvo Banja Luka je pritvor za tridesetšestogodišnjaka zatražilo zbog sumnje da je silovao šesnaestogodišnjakinju.

Okružni sud u Banjoj Luci pritvor je odredio zbog bojazni da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogao ometati krivični postupak utjecajem na svjedoke, kao i zbog uznemirenja javnosti.

U Krivičnom zakonu Republike Srpske stoji da onaj ko drugog prinudi na obljubu ili s njom izjednačenu spolnu radnju upotrebom sile ili prijetnje da će neposredno napasti na život ili tijelo te ili njemu bliske osobe, kaznit će se kaznom zatvora od tri do deset godina.

Ako je djelo izvršeno prema djetetu starijem od petnaest godina ili na naročito svirep ili naročito ponižavajući način, ili od više osoba, ili iz mržnje, ili je usljed djela nastupila teška tjelesna povreda, teško narušavanje zdravlja ili trudnoća silovane ženske osobe, učinilac će se kazniti kaznom zatvora od pet do petnaest godina.

Ako je usljed djela nastupila smrt osobe prema kojoj je djelo izvršeno, učinilac će se kazniti kaznom zatvora najmanje deset godina.