Crna hronika
0

Pripreme za kolektivni ukop i dženazu civilnim žrtvama rata u Brčkom

Sarajevo-x.com
Vlada Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine proglasila je 14. juni 2008. Danom žalosti na prostoru Distrkta, saopćeno je na press konferenciji održanoj u sjedištu Udruženja porodica poginulih, nestalih i nasilno odvedenih Bošnjaka u Brčkom.

Sejo Zahirović, predsjednik Organizacionog odbora zajedničkog ukopa i dženaze civilnih žrtava rata, koji će biti obavljeni 14. juna na šehidskom mezarju Ivici, saopćio je novinarima da je do sada identificirano 49 tijela ubijenih Bošnjaka i Hrvata. Pripreme za ukop i dženazu provedene su u skladu sa planom, a sljedeće sedmice bit će okončani iskopi grobnih mjesta. Zahirović je kazao da se 14. juna očekuje dolazak oko 20.000 ljudi.

Predsjednica ovoga Udruženja Zumreta Džaferović rekla je novinarima da su svoj dolazak na dženazu i ukop potvrdili iz brojnih udruženja porodica nestalih i poginulih u cijeloj Bosni i Hercegovini, a organiziran dolazak autobusima bit će obezbijeđen iz dvadeset gradova. Svoj dolazak potvrdili su i brojni domaći i strani zvaničnici. Također, naglašeno je da će 13. juna u 14.00 sati biti organiziran ispraćaj tijela iz Komemorativnog centra Tuzla, a u 19.00 sati u Domu kulture u Brčkom bit će obavljena komemoracija žrtvama.

U Brčko su od početka ove sedmice počeli iz dijaspore pristizati članovi porodica i prijatelji žrtava kako bi prisustvovali posljednjem oproštaju od najmilijih. Kako proces identifikacije civilnih žrtava rata u Brčkom još uvijek nije okončan, očekuje se da će i u narednih nekoliko godina sredinom juna biti organizirane dženaze. Stoga, u Udruženju ubijenih, nestalih i nasilno odvedenih Bošnjaka poručuju svima koji će boraviti u Brčkom narednih sedmica da obave potrebne procedure kako bi se dalje identifikacije ubrzale.