Sud donio odluku
16

Pripadnici Kavačkog klana Jovanović i Dulović ostaju mjesec dana u pritvoru u Sarajevu

S. Š.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Darko Dulović i Dušan Jovanović zbog krivičnog djela "Krivotvorenje isprave" ostaju mjesec dana u pritvoru, nakon današnje odluke koju je donio Općinski sud Sarajevo.

Na prijedlog Tužilaštva Kantona Sarajevo koje su postupajući tužitelji uputili jučer, Općinski sud u Sarajevu odredio je jednomjesečni pritvor dvojici državljana Srbije - Darku Duloviću i Dušanu Jovanoviću, dvojcu koji je zaveden kao dio Kavačkog klana.

Pritvor im je određen zbog opasnosti od bjekstva, opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogli utjecati na svjedoke, prikriti dokaze i zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela.

Oni su, podsjetit ćemo, u nedjelju navečer uhapšeni na području Općine Novo Sarajevo, a prema ranijoj potjernici koju je raspisala Srbija.

U trenutku hapšenja, ovi Jovanović i Dulović su imali identifikaciona dokumenta Bosne i Hercegovine, s identitetima različitim od stvarnih, zbog čega postoji osnov sumnje da su počinili krivično djelo "Krivotvorenje isprave".

Prema pisanju beogradskih medija, Dušan Jovanović Giba je, kao plaćeni ubica, dovođen u vezu sa likvidacijama pripadnika škaljarskog klana.

Njegovo ime pominjano je i tokom suđenja Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću. Svjedok Bojan Hrvatin je pred Specijalnim sudom u Beogradu izjavio da je Jovanović Giba na Krfu likvidirao Alana Kožara i Damira Hadžića, pripadnike škaljarskog klana.

Darko Dulović, kojem se sudilo učestvovanje u ubistvu Siniše Milića, bliskog saradnika Luke Bojovića, na Autokomandi, prošle godine je oslobođen optužbi.

On je u Crnoj Gori služio zatvorsku kaznu od dvije i po godine zatvora zbog trgovine drogom.