Akcije Hum i Hum 1
28

Pripadnici FUP-a u Mostaru uhapsili jednu osobu zbog trgovine ljudima

G. Š.
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Policijski službenici Federalne uprave policije, Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova su u nastavku provođenja akciju "Hum" i "Hum 1" u Mostaru uhapsili jednu osobu zbog krivičnog djela trgovine ljudima.

Akcija je provedena jučer pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona, na području Mostara, u sklopu nastavka poduzimanja aktivnosti na otkrivanju i dokumentovanju izvršenog krivičnog djela trgovine ljudima po krivičnom zakonu FBiH.

Kako navode iz FUP-a u sklopu navedenih aktivnosti zbog sumnje u izvršenje krivičnog djela trgovine ljudima slobode je lišena osoba inicijala A.F. (32), a nakon kriminalističke obrade u zakonskom roku predata je nadležnom Kantonalnom tužilaštvu Hercegovačko -neretvanskog kantona uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.

"Radi se o nastavku operativnih akcija "Hum" i "Hum 1" koje su usmjerene na otkrivanje i procesuiranje članova organizovane kriminalne grupe koja se specijalizirala za organizovanu trgovinu ljudima u svrhu sticanja protupravne imovinske koristi", navode iz FUP-a.

Naglasili su da policijski službenici Federalne uprave policije nastavljaju dalje aktivnosti na dokumentovanju predmetnog krivičnog djela i osoba koja se dovode u vezu sa istim.