Nestanak Inge Perković
0

Prije osam godina otišla u školu i nije se vratila

Sarajevo-x.com
Inga Perković
Inga Perković
Prošlo je osam godina od kada je tada 16-godišnja Inga Perković iz sela Potok kod Livna krenula u školu po svjedočanstvo, i nikada se nije vratila kući. Da istraga tapka u mjestu već godinama za Sarajevo-x.com potvrdio je Ivica Vrdoljak, portparol livanjskog MUP-a.

"U potragu za djevojkom aktivno su bili uključeni Federalni MUP, Interpol, te Granična policija. Provjerili smo sva moguća mjesta gdje bi Inga mogla biti, kao i dojave koje smo dobijali o ovom nestanku. Nažalost, djevojka nikada nije pronađena", kazao je Vrdoljak.

Prema izjavi koju je u policiji dala Kata Perković, Ingina baka, 18. juna 2001. godine 16-godišnjakinja je iz kuće otišla po školsku knjižicu, a nakon toga je trebala otići kod ujne. Međutim, kod ujne nikada nije došla. Nekoliko dana prije nego će 16-godišnjakinja nestati, kod Ingine bake dolazila su dvojica muškaraca i tražili Ingu. Međutim, Ingin otac Ivica ih je otjerao od kuće.

Nekoliko mjeseci nakon nestanaka djevojke, Inginu baku pozvala je neka djevojka i kazala joj da zove iz toaleta i da ne može dugo pričati, te da je Ingu u Mostaru pronašao izvjesni Fikret koji je strpao u automobil zelene boje, a potom je odveo da radi kod njega u kafiću. Iako je policija i nakon ovog poziva poduzela sve da pronađe Ingu, nažalost, u tome nisu uspjeli.

Inače, Inga je jednom prije nestanka odlazila od kuće. Razlog tadašnjeg odlaska bio je mladić iz Zavidovića, koji je kao građevinski radnik radio u Livnu. Ona se, navodno, zaljubila u njega i otišla živjeti s njim u Zavidoviće. S obzirom da je bila maloljetna, policija je brzo pronašla i vratila kući. Mladića su, kako nam je potvrđeno u livanjskoj policiji, ispitivali i povodom drugog Inginog nestanka, međutim ustanovljeno je da on nema ništa s tim, te da već dugo nisu bili u kontaktu.