Federalna uprava policije
0

Prijavljeno 36 osoba zbog kompjuterskih prevara

SRNA
Uprava policije Federacije BiH podnijela je Kantonalnom tužilaštvu Zenica 36 izvještaja o počinjenom krivičnom djelu kompjuterske prevare u vezi sa krivičnim djelom neovlašteni pristup zaštićenom sistemu i mreži elektronske obrade podataka protiv 36 osoba, među kojima je i sedam maloljetnika.

Iz Federalne uprave policije saopšteno je da su prijavljene osobe iz Lukavca, Travnika, Goražda, Tuzle, Tešnja, Mostara, Foče, Zenice, Bihaća, Gračanice, Nevesinja, Velike Kladuše, Meidena- Švajcarska, Doboja i Sarajeva.

Izvještaji su podneseni za krivična djela koja su izvršena od 1. novembra  2008.  do 31. januara  2009. godine, kada su prijavljeni, nezavisno jedan o drugome, koristeći se ličnim računarima, te uslugom pristupa internetu neovlašteno pribavila korisničko ime i pristupnu šifru preduzeća "Metalno"   Zenica. 

Prijavljeni su neovlašteno pribavljene podatke koristili za neovlašten pristup zaštićenom sistemu i učestvovali u internet saobraćaju, direktno utičući na krajnji ishod elektronske obrade podataka, kršeći na taj način mjere zaštite.

Ovim aktivnostima, prijavljeni su u preduzeću prouzrokovali materijalnu štetu u vidu uvećanih računa za korištenje internet usluga, čiji je iznos oko 23.000  KM.

Svi predmeti su predati nadležnom tužilaštvu na nadležnost i dalje postupanje.