Mostar
0

Prijava protiv dva lica zbog obmane pri dobijanju kredita

Sarajevo-x.com
U Mostaru su prijavljena dva lica zbog obmane pri dobijanju kredita, javila je Federalna uprava policije.

Nastavljajući aktivnosti na provjeri dodjele i korištenja novčanih grant sredstava dobijenih od strane Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta za period 2005.-2007. godina, a u skladu sa nalogom Kantonalnog tužilaštva Mostar, policijski službenici Federalne uprave policije podnijeli su Kantonalnom tužilaštvu Mostar prijave protiv dva lica i to: D. G. (1980) i A. B. (1951) obojica rođeni na području općine Mostar, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo "Obmana pri dobijanju kredita ili drugih povlastica" iz člana 268. KZ FBiH.

Naime, postoji osnov sumnje da su imenovani, kao odgovorna lica u pravnim subjektima, u periodu 2005 – 2007. godina Federalnom ministarstvu razvoja, poduzetništva i obrta podnijeli zahtjeve za dodjelu grant novčanih sredstava, koja su potom nenamjenski utrošena. Osnov sumnje za nenamjensko trošenje budžetskih sredstava nastao je uvidom u dokumentaciju određenih pravnih subjekata, a vezano za apliciranje za dodjelu grant sredstava, gdje je vidljivo da su dobivena sredstva utrošena suprotno odredbama ugovora koje su imenovani ispred pravnih subjekata sklopili sa Ministarstvom.

Nenamjenskim utroškom budžetskih sredstava, pomenuta lica su oštetila Budžet Federacije BiH za novčani iznos od 23.400,00 KM.

Od imenovanih lica su uzeti iskazi, a predmeti su uz Službeni izvještaj predati nadležnom tužilaštvu na dalje postupanje.