{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Prevarili Prvu islamsku mikrokreditnu organizaciju Sarajevo za skoro 52.000 KM

10.10.2014. u 16:10
49
37
Prevarili Prvu islamsku mikrokreditnu organizaciju Sarajevo za skoro 52.000 KM
49
Prevarili Prvu islamsku mikrokreditnu organizaciju Sarajevo za skoro 52.000 KM
Odjel privrednog kriminaliteta Kantonalnog tužilaštva Sarajevo je protiv Samira Bajraktarevića i Samira Rahmana podigao optužnicu zbog krivotvorenja službene isprave i pronevjere u službi, potvrđeno je za portal Klix.ba. Ovim krivičnim djelima oni su pribavili imovinsku korist u iznosu 86.500 KM.
Optuženi se terete da su u periodu između 01.01.2006.godine i 31.08.2009. godine, zajednički, s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi, prisvojili novac koji im je bio povjeren u radu.

Bajraktarević je to, kako se navodi u optužnici, činio u svojstvu mikrokreditnog referenta Prve islamske mikrokreditne organizacije Sarajevo, zatim u svojstvu kreditnog službenika te mikrokreditnog koordinatora, a na kraju i kao direktor, a Rahman kao osoba koja je bez naknade pomagala službenicima Prve islamske mikrokreditne organizacije Sarajevo, a potom i kao volonter i kreditni referent.

Prema navodima optužnice, oni su pripremili više lažnih ugovora o kreditu, čime su sebi pribavili protupravnu imovinski korist u ukupnom iznosu od 86.500 KM.

S ciljem sprečavanja otkrivanja takvih kredita, dio prisvojenog novca vraćali su u mjesečnim ratama, i to tako što je Rahman sačinjavao priznanice na ime osoba na koje su glasili ugovori o kreditu. Time je predstavljao Prvoj islamskoj mikrokreditnoj organizaciji da te osobe izvršavaju svoje mjesečne obaveze po ugovoru o kreditu. Na ovaj način njih dvojica su, zaključno sa 14.01.2014. godine, Prvu islamsku mikrokreditnu organizaciju oštetili za 51.908 KM, a M. Č. su oštetili za 835 KM.

Optužnicu protiv njih dvojice je potvrdio Kantonalni sud u Sarajevu, te se uskoro očekuje izjašnjenje o krivici optuženih.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: