Crna hronika
49

Prevarili Prvu islamsku mikrokreditnu organizaciju Sarajevo za skoro 52.000 KM

Piše: N. J.
Odjel privrednog kriminaliteta Kantonalnog tužilaštva Sarajevo je protiv Samira Bajraktarevića i Samira Rahmana podigao optužnicu zbog krivotvorenja službene isprave i pronevjere u službi, potvrđeno je za portal Klix.ba. Ovim krivičnim djelima oni su pribavili imovinsku korist u iznosu 86.500 KM.

Optuženi se terete da su u periodu između 01.01.2006.godine i 31.08.2009. godine, zajednički, s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi, prisvojili novac koji im je bio povjeren u radu.

Bajraktarević je to, kako se navodi u optužnici, činio u svojstvu mikrokreditnog referenta Prve islamske mikrokreditne organizacije Sarajevo, zatim u svojstvu kreditnog službenika te mikrokreditnog koordinatora, a na kraju i kao direktor, a Rahman kao osoba koja je bez naknade pomagala službenicima Prve islamske mikrokreditne organizacije Sarajevo, a potom i kao volonter i kreditni referent.

Prema navodima optužnice, oni su pripremili više lažnih ugovora o kreditu, čime su sebi pribavili protupravnu imovinski korist u ukupnom iznosu od 86.500 KM.

S ciljem sprečavanja otkrivanja takvih kredita, dio prisvojenog novca vraćali su u mjesečnim ratama, i to tako što je Rahman sačinjavao priznanice na ime osoba na koje su glasili ugovori o kreditu. Time je predstavljao Prvoj islamskoj mikrokreditnoj organizaciji da te osobe izvršavaju svoje mjesečne obaveze po ugovoru o kreditu. Na ovaj način njih dvojica su, zaključno sa 14.01.2014. godine, Prvu islamsku mikrokreditnu organizaciju oštetili za 51.908 KM, a M. Č. su oštetili za 835 KM.

Optužnicu protiv njih dvojice je potvrdio Kantonalni sud u Sarajevu, te se uskoro očekuje izjašnjenje o krivici optuženih.