Crna hronika
66

Prevare na internet oglasniku: Umjesto telefona poštom dobio drvo

Piše: E. F.
Nakon nekoliko zabilježenih slučajeva, prevaren je još jedan korisnik internet oglasnika Olx.ba. Naime, kako je sam prijavio banjalučkoj policiji, naivni kupac ovoga puta je nakon dogovora o razmjeni telefona putem ovoga oglasnika poštom dobio drvo.

Slučaj je policijskoj stanici u Šipovu prijavljen proteklog vikenda kada je prevareni muškarac ispričao kako je s osobom koja se predstavila kao kao E. H. iz Maglaja, dogovorio zamjenu telefona.

Tako je brzom poštom poslao svoj telefon i novac, a umjesto telefona u paketu koji mu je posao E. H. pronašao je komad drveta, čime je oštećeni prevaren za blizu 500 KM.

Policijski službenici u koordinaciji sa Okružnim tužilaštvom Banja Luka poduzimaju sve moguće radnje kako bi identifikovali i procesuirali izvršioca.

IZ CJB Banja Luka upozoravaju građane da budu posebno oprezni pri poslovanju posredstvom internet oglasnika, prvenstveno oglasnika Olx.ba preko kojeg je u posljednje vrijeme zabilježen znatan broj izvršenih krivičnih djela prevara, tako da su osobe umjesto dogovorenog proizvoda dobijale drugi proizvod neznatne vrijednosti.

Također, kako je Klix.ba ranije pisao, događalo se i da se putem ovog internet portala dogovori kupoprodaja građevinskih mašina koja je na koncu rezultirala uplaćenim novcem i to u iznosu od 10.000 KM, ali ne i isporukom kupljene mašine.