Crna hronika
17

Pretresi u više gradova u SBK: Uhapšeno osam osoba, zaplijenjeni droga i oružje

Piše: N. J.
Službenici Sektora krim policije MUP-a Srednjobosanskog kantona su jučer i danas su uz pomoć Jedinice za podršku i policijskih stanica sa područja SBK proveli akciju Sigurnost 2, pri čemu su priveli osam osoba i izvršili pretrese.
Foto: MUP SBK
Foto: MUP SBK

Ova akcija je usmjerena na otkrivanje i procesuiranje osoba osumnjičenih za krivična djela vezana za zloupotrebu droge i predstavlja nastavak akcije iz marta ove godine, kada su zaplijenjene značajne količine droge i oprema za proizvodnju i stavljanje u promet droge.

Tokom dvodnevne akcije izvršeni su pretresi stana i drugih prostorija koje koriste osam osoba osumnjičenih za izvršenje ovih krivičnih djela. Pretresi su izvršeni u Kreševu, Kiseljaku, Busovači, Vitezu, Travniku, Bugojnu i Jajcu. Prilikom pretresa pronađeno je gotovo pola kilograma marihuane, koja je bila zapakovana i pripremljena za prodaju.

Pronađena je i manja količina speeda, dok su u pojedinim pretresima pronađeni oružje i municija, a također je pronađena i određena količina novca, koja potiče od prodaje narkotičkih sredstava.

Foto: MUP SBK
Foto: MUP SBK

"Operativna akcija provedena je na osnovu prikupljenih saznanja u proteklom periodu, a akcijom su obuhvaćene sljedeće osobe: B.M. rođen 1982. godine iz Kiseljaka, J.H. rođen 1980. godine iz Kreševa, S.P. rođena 1985. godine iz Busovače, M.T.rođen 1992. godine iz Viteza, I.L. rođen 1991. godine iz Travnika, J.Š. rođen 1976. godine i O.N. rođen 1973. godine, oba iz Bugojna, te D.B. rođen 1995. godine iz Jajca", naveli su iz MUP-a SBK.

Zbog sumnje da su počinili krivična djela nedozvoljena proizvodnja i stavljanje u promet droge ili nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija ove su osobe uhapšene te će biti saslušane u policiji. Nakon toga će u dogovoru sa kantonalnim tužilaštvom, neke od navedenih osoba biti predate njima na daljnje postupanje.

"Ova akcija je samo jedna u nizu mjera u borbi protiv zloupotrebe droge na području našeg kantona, gdje su u posljednjih nekoliko mjeseci zabilježeni zapaženi rezultati u pogledu zapljene droge i procesuiranja većeg broja osoba", dodali su iz MUP-a SBK.