Velika akcija
21

Pretresi širom Tuzlanskog kantona: Oduzeta droga, oružje i ukradeni predmeti

A. K.
(Foto: MUP TK)
(Foto: MUP TK)
U velikoj policijskoj akciji na području Tuzle, Lukavca, Gračanice, Srebrenika, Kalesije, Živinica i Banovića danas su izvršeni pretresi, a oduzete su određene količine droge, oružja i ukradenih predmeta.

Policijski službenici Uprave policije MUP-a TK su po naredbama općinskih sudova izvršili pretrese na 11 lokacija te oduzeli dvije automatske puške, vojničku pušku sa 70 komada municije kalibra 7,9 mm, pušku sačmaricu, automat M 56 kalibra 7,62 mm i 39 komada municije kalibra 7,9 mm.

(Foto: MUP TK)
(Foto: MUP TK)

Pretresi su rezultirali i zaplijenom veće količine raznog alata, šest mobilnih telefona, dva tableta i drugih predmeta te određene količine biljnih i praškastih materija koje svojim izgledom asociraju na opojne droge cannabis, amfetamin - spid, zatim 33 sjemenke koje svojim izgledom asociraju na sjemenke cannabisa, dvije drobilice za opojnu drogu i dvije digitalne vage.

(Foto: MUP TK)
(Foto: MUP TK)

Iz Uprave policije MUP-a TK su naveli da će nakon kompletiranja predmeta biti podneseni izvještaji Kantonalnom tužilaštvu u Tuzli protiv 47-godišnjeg Z.E. iz Živinica, 55-godišnjeg M.P. iz Srebrenika, 59-godišnjeg O.I. iz Kalesije te 39-godišnjeg D.D. iz Kalesije, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija.

(Foto: MUP TK)
(Foto: MUP TK)

Protiv 32-godišnjeg M.A. iz Lukavca bit će podnesen izvještaj zbog postojanja osnova sumnje da je počinio tešku krađu, dok će će protiv 31-godišnjeg S.R. i 27-godišnjeg Ž.B. iz Tuzle biti poduzete dalje mjere i radnje nakon završene kriminalističke obrade i vještačenja oduzetih predmeta.

(Foto: MUP TK)
(Foto: MUP TK)

U slučaju pozitivnog nalaza vještačenja oduzetih materija i sjemenki Tužilaštvu TK će biti dostavljeni izvještaji zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga ili krivično djelo neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, protiv 23-godišnjeg H.L. iz Gračanice, 24-godišnjeg H.K. nastanjenog na području Srebrenika, 42-godišnjeg Z.M. nastanjenog na području Kalesije i 26-godišnjeg E.B. iz Živinica.