FUP
0

Presječen lanac trgovine narkoticima u SBK-u

FENA
Na temelju višemjesečne istrage provedene na prostoru Srednjobosanskog kantona (SBK) u ponedjeljak su službenici Federalne uprave policije (FUP) u saradnji s MUP-om SBK-a izvršili pretres više lokacija na prostoru Travnika, Viteza i Busovače.

Prilikom pretresa slobode su lišene tri osobe zbog postojanja osnova sumnje da su dio grupe koja se bavila ilegalnim transportom opojne droge iz Bosne i Hercegovine prema Hrvatskoj.

Kantonalnom tužiteljstvu u Travnik prijavljeni su: Dž. S. (1967.) iz Travnika, koji je trenutno nedostupan organima gonjenja u Bosni i Hercegovini, B. D. (1981.) iz Busovače koji se od siječnja ove godine nalazi u pritvoru zbog sumnje da je vršio transport opojne droge cannabis prema Hrvatskoj, te L. Ž. (1983.) iz Busovače, V. T. (1988.) iz Viteza i A. K. (1987.) iz Travnika koji su jučer lišeni slobode.

Oni su prijavljeni zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo - neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga KZ FBiH.

Sumnja se da je prvoprijavljeni u proteklih nekoliko mjeseci nabavljao opojnu drogu cannabis na prostoru BiH i uz pomoć ostalih prijavljenih, organizirao i vršio transport opojne droge u količinama između 15 i 20 kilograma u Zagreb.

Prijavljeni su vršili transport opojne droge u motornom vozilu na način da su je skrivali u posebno izrađenom spremniku za gorivo koji je korišten za transport droge.

Službenici policije su oduzetu opojnu drogu cannabis u količini od 15 kg (pronađenu u automobilu 20. januara), te druge predmete oduzete za vrijeme provođenja višemjesečne akcije uz uhićene osobe, predali Kantonalnom tužiteljstvu Travnik na daljnje postupanje, saopćeno je iz FUP-a.