Bosanska Gradiška
0

Preminuo starac pozitivan na H1N1

FENA
U bolnici u Bosanskoj Gradišci jutros u osam sati preminuo je 74-godišnji muškarac od posljedica moždanog udara i infarkta miokarda, a za koga je bilo potvrđeno da je pozitivan na H1N1, potvrđeno je iz Instituta za zaštitu zdravlja Republike Srpske.

Pacijent je 20. novembra primljen u Opću bolnicu Gradiška s hroničnom opstruktivnom bolesti pluća koja se komplikovala sindromom influence, a tokom hospitalizacije utvrđeno je da je pozitivan na H1N1, što je potvrđeno i konačnim testom na Institutu za virusologiju, vakcine i serume “Torlak” u Beogradu.

Broj novooboljelih od H1N1, potvrđenih brzim testom, u RS-u se u posljednja 24 sata povećao za 18.

Najviše novoprijavljenih zaraženin novim gripom je iz Banje Luke, njih 10, Bijeljine četiri, Doboja tri a jedna osoba prijavljena je u Istočnom Sarajevu.

U pitanju su djeca školskog uzrasta i osobe mlađe dobi, kod kojih je konstatirana lakša i srednje teška klinička slika.

Ukupan broj hospitaliziranih u RS zbog H1N1 i oboljenja sličnih gripi trenutno je 101, od toga su u Kliničkom centru Banja Luka hospitalizirana 74 pacijenta sa sindromom influence, 40 na odjelima i 34 u dnevnoj bolnici.

U Jedinici intenzivne medicine Kliničkog centra Banja Luka trenutno je hospitalizirano pet pacijenata srednje i starije životne dobi, od kojih je jedan pozitivan na H1N1.

Dva su sa srednje teškom kliničkom slikom, a tri su s teškom slikom i priključeni su na respirator.

Ukupan broj oboljelih u RS-u od H1N1 do danas je 305, a s današnjim danom umrle su tri osobe koje su bile pozitivne na virus novog gripa A.