Preminuo starac pozitivan na H1N1

F
FENA
8.12.2009. u 14:30
0
4
Preminuo starac pozitivan na H1N1
0
Preminuo starac pozitivan na H1N1
U bolnici u Bosanskoj Gradišci jutros u osam sati preminuo je 74-godišnji muškarac od posljedica moždanog udara i infarkta miokarda, a za koga je bilo potvrđeno da je pozitivan na H1N1, potvrđeno je iz Instituta za zaštitu zdravlja Republike Srpske.
Pacijent je 20. novembra primljen u Opću bolnicu Gradiška s hroničnom opstruktivnom bolesti pluća koja se komplikovala sindromom influence, a tokom hospitalizacije utvrđeno je da je pozitivan na H1N1, što je potvrđeno i konačnim testom na Institutu za virusologiju, vakcine i serume “Torlak” u Beogradu.

Broj novooboljelih od H1N1, potvrđenih brzim testom, u RS-u se u posljednja 24 sata povećao za 18.

Najviše novoprijavljenih zaraženin novim gripom je iz Banje Luke, njih 10, Bijeljine četiri, Doboja tri a jedna osoba prijavljena je u Istočnom Sarajevu.

U pitanju su djeca školskog uzrasta i osobe mlađe dobi, kod kojih je konstatirana lakša i srednje teška klinička slika.

Ukupan broj hospitaliziranih u RS zbog H1N1 i oboljenja sličnih gripi trenutno je 101, od toga su u Kliničkom centru Banja Luka hospitalizirana 74 pacijenta sa sindromom influence, 40 na odjelima i 34 u dnevnoj bolnici.

U Jedinici intenzivne medicine Kliničkog centra Banja Luka trenutno je hospitalizirano pet pacijenata srednje i starije životne dobi, od kojih je jedan pozitivan na H1N1.

Dva su sa srednje teškom kliničkom slikom, a tri su s teškom slikom i priključeni su na respirator.

Ukupan broj oboljelih u RS-u od H1N1 do danas je 305, a s današnjim danom umrle su tri osobe koje su bile pozitivne na virus novog gripa A.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (4)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: