Prijatelji se opraštaju
594

Preminuo sarajevski intelektualac Marijo Pejić u 43. godini

Klix.ba
Predsjednik Hrvatskog narodnog vijeća u BiH i bivši direktor BHRT-a Marijo Pejić je preminuo danas na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.

Informaciju o njegovoj smrti je potvrdila direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović. Imao je 43. godine, a kako je kazala Izetbegović bio je težak bolesnik, prenosi Hayat.

Od Marija se na društvenim mrežama opraštaju mnogi prijatelji i poznanici, a ko god ga je poznavao pamtit će njegov vedar duh i zdrav razum.

Otišla je jedna divna bosanska duša, Mario Pejić. Ovaj čovjek me je zbunjivao, snažno mi je razbijao stereotipe, a...

Posted by Suad Karamustafić on Monday, March 15, 2021
Mario Pejić je intelektualac iz Sarajeva, rođen je 6. jula 1977. godine. Osnovnu školu je završio u Sarajevu, gimnaziju u Zagrebu. Diplomirao je sociologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu i stekao zvanje - profesor sociologije, nakon čega je završio postdiplomski studij i stekao znanstvenu titulu magistra komunikoloških znanosti - usmjerenje odnosi s javnostima. Obranio je doktorsku disertaciju iz oblasti komunikoloških nauka i stekao zvanje doktora nauka.

Tokom svoje profesionalne karijere bio je direktor Medijskog centra HKD Napredak i radio stanice Vrhbosna iz Sarajeva, direktor Javne ustanove Bosanski kulturni centar Sarajevo (u dva mandata), direktor Televizije Bosne i Hercegovine (BHT1) i član Poslovodnog odbora BHRT-a.

Autor, medijski promotor, scenarist i producent je više od osam stotina različitih kulturno-umjetničkih i obrazovnih manifestacija. Bio je član Crkvenog medijskog odbora za doček pape Franje u BiH. Dobitnik je velikog broja domaćih i međunarodnih nagrada, priznanja i zahvalnica. Autor je velikog broja naučnih i stručnih knjiga i radova.