Borili su mu se za život
76

Preminuo povratnik u Derventu Marko Mišić koji je nedavno pretučen na svom imanju

N. V.
Posjeta Duške Jurišić Derventi nakon što je Marko Mišić pretučen
Posjeta Duške Jurišić Derventi nakon što je Marko Mišić pretučen
Hrvatski povratnik u Brezice kod Dervente Marko Mišić, koji je pretučen prije mjesec dana dok je pokušavao spriječiti kradljivce da kradu drva iz njegove šume, preminuo je danas usljed zadobijenih povreda.

Zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice Duška Jurišić je za Klix.ba potvrdila da je Marko Mišić danas preminuo usljed povreda koje su mu nanijeli napadači 12. oktobra na njegovom posjedu u blizini Dervente.

Napadači su tada pokušali da mu ukradu dio šume što je on pokušao spriječiti te je tragično nastradao. Zadobio je teške povrede mozga, pluća i rebara. Stanje mu je sve vrijeme u bolnici bilo teško, doktori su ga pokušavali stabilizirati, ali nažalost neuspješno.

Marko se sa suprugom vratio u mjesto Brezici kod Dervente 2008. godine, a Jurišić je ukazala na potrebu da se napadi na povratnike kojih je ove godine bilo najmanje pet tretiraju s posebnom pažnjom i ažurnošću u tužilaštvima. Upravo izostanak reakcije pravosudnih organa, ohrabruje napadače na povratnike.

"Tužilaštvo ne funkcioniše i nema sankcija, zbog toga se nasilnici osjećaju slobodnije... Da su na vrijeme dizali optužnice, to bi bio jasan znak i poruka nasilnicima", kazala je ona.

Osim toga, zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice ukazuje na činjenicu da loši uslovi u povratničkim selima stvaraju plodno tlo za napade na njih, odnosno da su upravo povratnici najlakša meta za kradljivce šume.

"Napadači imaju u vidu njihovu međusobnu udaljenost, nezaštićenost, samim tim su i laka meta. Njihova sela su pusta, nema policijske ophodnje. Slična situacija je i sa porodicom Memišević, koji se nisu vratili nakon što su pretučeni", kazala je Jurišić.